Najveća greška u ljubavi koju vjerovatno i vi pravite

Objavljeno: 21. 8. 2014 u 20:54h

Ćutanje, da, vjerovatno najgora stvar koja može da snađe svaku vezu…

par svađa

Ko bi rekao da nešto što ne radite, može biti gore od nečeg što uradite? Tako je to sa ćutanjem i ignorisanjem! Ako je vaš način „svađanja“ takav da se samo povučete u sebe, budete hladnokrvni prema dečku i zatvoreni, činite goru stvar za vaš odnos, nego kada biste „pukli“ i izvikali se na njega. A posljedice su ozbiljnije nego što pretpostavljate.

Sudeći prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Communication Monographs, takozvani „tretman ćutanjem“ je dalekosežno negativan po vaš odnos i vas lično. Do ovog zaključka istraživači su došli analizirajući rezultate 74 studije urađene u prethodnih nekoliko decenija.

Naime, „tretman ćutanjem“ zapravo znači da se osoba povlači u sebe i zadržava nervozu koje bi mogla da se oslobodi kada bi otvoreno rekla šta joj je na umu. Takođe, obično u tom slučaju drugi partner uspjeva da istjera svoje i postigne cilj, dok želje ućutkane osobe ostaju zanemarene.

Sve ovo može da izazove broje psihološke, ali i fizičke probleme. Tretman ćutanjem se povezuje sa povišenim nivoom kortizola (hormona stresa), depresijom, većom šansom za razvod, a čak i fizičkim nasiljem. Mnogi istraživači, terapeuti i ljekari slažu se da iako ovakva vrsta konflikta djeluje bezopasno, zapravo je najgori način „svađanja“, bez obzira da li je taj koji ćuti muškarac ili žena.

Dakle, ovakvo ponašanje bi očigledno trebalo da izbjegavamo, ali kako se onda svađati fer i riješiti problem, bez narušavanja veze konfliktima? Jedna studija predlaže da se potrudite i sagledate problem iz perspektive objektivnog posmatrača (onoliko koliko je to moguće), i pokušate na taj način da promjenite tačku gledišta, što će vam pomoći da dođete do riješenja mnogo lakše.

Takođe bi trebalo da izbjegavate ozbiljne diskusije kada ste pod velikim stresom na poslu ili fakultetu, jer je potvrđeno da to može da dovede do uvećavanja sukoba, iako za to nema stvarnog razloga.

Izvor: Cosmopolitan

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubav-i-seks/najveca-greska-u-ljubavi-koju-vjerovatno-i-vi-pravite/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])