Da li je zavođenje u 21. vijeku posao žene?

Objavljeno: 8. 9. 2012 u 10:37h

Internet magazine u posljednje vrijeme krase naslovi kao što su: “Šta je muškarcima privlačno”, “5 znakova da te voli”, “5 znakova da će s tobom biti u vezi, ali te neće oženiti”, “Koje osobine muškarci vole”…. Spisak članaka koji nude ljubavne savjete je beskrajan, a svi su namijenjeni ženskom polu.

Pitam se da li su se uloge u zavođenju izmijenile?

Da li je zavođenje u 21. vijeku posao žene?

Pored toga što danas za međupolne odnose postoje bezbrojne kategorije, te je pojam “u vezi”, postao opšti termin koji obuhvata razne vrste “druženja”, žene su prihvatile novu ulogu, naime one su te koje osvajaju i trude se da zadrže muškarca.

Da li je to povezano sa ravnopravnošću polova?

Da li smo s pravom da zaposjednemo neke od funkcija, koje su nekad bile samo muški domen, dobile i titulu “udvarača”?

U romanima i filmovima starijeg datuma, muškarci su prikazani kao udvarači, oni su ti koji ženama poklanjaju pažnju, te romantične darove, u svrhu pridobijanja ljubavi i poštovanja.

Romantika je izumrla, kavaljerstvo više ne postoji. Danas djevojke najčešće primaju “ponude” opijenih muškarca u zadimljenim klubovima, dok su nekad pristojno odjeveni mladići izražavali svoju naklonost na balovima.

Istina je da su se i djevojke promijenile. Nakon što smo sredinom 20. vijeka stekle jedan vid nezavisnosti, te počele nositi suknje do koljena, svilene čarape i crveni ruž, poželjele smo da oslobodimo svoj puni potencijal u svakoj sferi života. Danas, suknje do koljena suviše su konzervativne, a čarape potpuno nepotrebne jer je razgolićenost moda današnjice.

Dakle, promjene u društvenim vrijednostima prouzrokovale su i promjene u muško-ženskim odnosima.

“Udvaranje” se danas odvija putem tehnologije, te se vrijednost “veze” odvojila od svog istinskog oblika i značaja. Iako danas češće komuniciramo jedni sa drugima, intimnost koja je nekad s tim bila povezana je danas izgubljena.

Danas je mnogima karijera u prvom planu, te muškarci i žene imaju sve manje vremena za ozbiljne “veze”. Često se okrećemo ka seksualnom partnerstvu bez pomisli na brak, a brak je nekad bio kruna ljubavnog odnosa.

Mnoge žene takođe ne razmišljaju o osnivanju porodice iz razloga što su napokon stekle autonomiju, oslobodile se patrijarhalnog odgoja, a kojem se ne žele vratiti. Ali, termin “usidjelica” i dan-danas u 21. vijeku – zaboli.

Da li smo mi zapravo krive za način na koji se muškarci odnose prema nama?

Moguće je da smo, kako smo se fokusirale na druge vrijednosti, odabrale samoću i stvorile utisak da su nam muškarci nepotrebni. Moguće je i to da su muškarci svoje ponašanje uskladili s našim, te da smo ih mi zastrašili, a oni odlučili da se vrate korak unazad i da pričekaju dok se mi odlučimo šta zaista želimo.

Da li su žene sa svojim odlukama oblikovale muškarce i njihovo ponašanje prema njima?

Moguće je da žene šalju dvosmislene poruke koje muškarci ne znaju protumačiti.

Nezavisne žene muškarcima su često enigma, te ih oni posmatraju izdaleka. Međutim, koliko god mi bile snažne, očekujemo da muškarci zapravo preduzmu prvi korak, a oni to više ne čine.

Dakle, žene su te koje “nose hlače” u međupolnim odnosima. S emancipacijom dobile smo i ulogu “udvarača”. To je ono što smo tražile, a sad se s tim moramo i nositi.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubav-i-seks/da-li-je-zavodenje-u-21-vijeku-posao-zene/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])