Šest stvari iz vašeg vrta koje vas mogu ubiti i to doslovno

Objavljeno: 22. 7. 2014 u 16:20h

Ljeto je i potpuno je normalno da želite što više vremena provesti na otvorenom. No, jeste li svjesni kakve sve opasnosti vrebaju u vašem dvorištu? Otkrivamo vam šest najčešćih te kako ih izbjeći.

odmor

Pesticidi

‘Hemikalije iz pesticida koji se nalaze na travi bez problema mogu prijeći na djecu i kućne ljubimce dok se igraju na travi’, kaže doktorica Susanne Bennett, autorka knjige The 7-Day Allergy Makeover. Pesticidi iz zagađenih potoka ili jezera lako mogu kontaminirati pitku vodu. Izloženost pesticidima povezuje se s povećanim rizikom od pojave raka i poremećaja hormona koji bi mogli uzrokovati probleme sa štitnjačom ili neplodnost.

Pseći izmet

Koliko god vi mislili kako je to dobro prirodno gnojivo za vaše biljke, stručnjaci kažu kako to i nije tako. Dapače, upozoravaju kako u izmetu vašeg kućnog ljubimca postoje brojne opasne bakterije. Vaš ljubimac može imati virus ili crve, a da vi to i ne znate. Problem je u tome što se lako prenesu kada dođu u kontakt s vašom kožom, a potom uđu u organizam. Benett savjetuje da očistite iza svog psa te da izbjegavate hodati bosi.

Krpelji

Napadne li vas krpelj možete oboljeti od lajmske bolesti. Ne potražite li na vrijeme ljekarsku pomoć može izazvati artritis, meningitis i probleme sa srcem. Kako biste to izbjegli, redovito i temeljito pregledajte svoje tijelo.

Pčele

Ako ste alergični na pčele, trebali biste biti izrazito oprezni. ‘Možete ih djelomično izbjeći itako da ne nosite odjeću jarkih boja niti parfem. Pokušajte ne jesti i ne piti ništa slatko jer to privlači kukce’, savjetuje Bennett.

Spaljivanje pokošene trave ili smeća

Osim opasnosti od izazivanja požara koji lako može izmaketi kontroli, spaljivanje otpada može ispustiti hemikalije i izazvati ozbiljne zdravstvene nuspojave, uključujući astmu, teškoće u razvoju, zatajenja bubrega i zatajenja jetre.

Sunčanje

O brojnim štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja sunčevim štetnim zracima koji mogu izazvati rak kože, gotovo da i ne treba govoriti. Obavezno se zaštitite i ne pretjerujte sa sunčanjem.

Izvor: Magazin.net.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/kuca-i-vrt/sest-stvari-iz-vaseg-vrta-koje-vas-mogu-ubiti-i-to-doslovno/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])