Kada ste zadnji put oprali jastuk? Evo kako to napraviti! (Foto)

Objavljeno: 13. 10. 2014 u 14:09h

Stručnjaci preporučuju jastuk prati barem jednom godišnje kako biste se riješili prašine i grinja.

jastuk1

Možete li se sjetiti kada ste posljednji put oprali svoj jastuk?  Nije loša ideja napraviti to barem jednom godišnje, piše apartmenttherapy.com. Tako ćete ga učiniti čistim, svježim i riješit ćete se grinja i prašine.

Evo kako to možete lako napraviti. Za početak, treba vam tekući deterdžent za osjetljive tkanine te korito sudopera ili perilica rublja.

jastuk2

  • 1. Skinite jastučnicu, odnosno zaštitnu navlaku s jastuka (a poslije je obavezno vratite).
  • 2. Napunite sudoper ili mašinu za pranje jako vrućom vodom. Ona će ubiti grinje, a da pri tom ne koristite hlor ili ostale hemikalije.
  • 3. Dodajte tekući deterdžent.
  • 4. Ubacite jastuk i miješajte tako da voda dobro prodre u njega.

jastuk3

  • 5. Isperite jastuk nekoliko puta, sve dok nestane sapunice.
  • 6. Istisnite višak vode iz jastuka bijelim frotirnim peškirom. Ako imate pernati jastuk, nemojte ga cijediti klasičnim načinom jer ćete uništiti perje. Samo ga lagano pritišćite dok ne istisnite vode koliko se može. I da, pernati jastuk se može i mora prati samo što se jako dugo suši.
  • 7. Stavite jastuk u sušilicu ili objesite na sunce da se prirodno osuši. Vratite ga u prvobitnu formu stiskanjem rukama. Ako perete jastuk u mašini, onda ubacite dvije teniske loptice koje će to učiniti umjesto vas.

Izvor: vecernji.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/kada-ste-zadnji-put-oprali-jastuk-evo-kako-to-napraviti/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])