Četiri načina da se zaštite od emocionalne manipulacije

Objavljeno: 2. 10. 2014 u 14:32h

Emocionalna manipulacija jedan je od najčešćih vidova maipulisanja ljudima. Ona je prilično raširena u modernom društvu, a cilj ovakvog ponašanja je ostvarivanje želja osobe koja se, u ovom konkretnom slučaju, naziva emocionalni manipulator.

 manip

Da li ste se ikada susretali s takvim osobama? Jeste li okruženi njima? Znate li ih prepoznati? U nastavku saznajte koja su to četiri načina koja vam mogu pomoći da se zaštitite od emocionalne manipulacije.

Nema svrhe da budete iskreni sa emocionalnim manipulatorom

Osoba će govoriti pod izlikom poštovnja što je, zapravo, paravan za njene istinske namjere. Primjera radi, takvoj osobi možete reći: “Ljuta sam, jer se nisi sjetio/sjetila mog rođendana”. Odgovor je najčešće nešto poput: “Zaista mi je žao što si pomislila da sam zaboravio/zaboravila da ti je rođendan i trebao/trebala sam ti reći da sam trenutno pod ogromnom dozom stresa, ali zaista nisam želio/željela da se brineš. U pravu si, jednostavno trebam sav ovaj bol potisnuti (u ovom trenutku, često dolazi i do plakanja kako bi se dao kredibilitet cijeloj taktici manipulacije) i fokusirati se na tvoj rođendan. Žao mi je.”

Vaša intuicija vjerovatno će vas upozoriti da ovo nije iskreno izvinjenje. Ipak, obzirom da su izbovorene “magične” riječi, u suštini vam ne ostaje da bilo šta kažete ili ćete se naći u situaciji da pokušavate kontrolisati skriveni gnjev dotične osobe. Kada se desi ovakav scenario, ne prihvatajte izvinjenje. Ukoliko ga prihvatite, upravo ste emocionalno izmanipulisani! Ukoliko ne osjećate da je izvinjenje iskreno, onda ono vrlo vjerovatno i nije. Ne dozvolite sebi da budete emocionalno ucijenjeni, jer ako to uradite jedanput, emocionalni manipulator će vidjeti da to može koristiti kao uspješan metod postizanja onoga što on/ona želi.

Osoba se predstavlja kao neko ko je voljan da pomogne

Osoba koja je emocionalni manipulator igra ulogu nekoga ko je voljan uvijek da pomogne ili da se nađe “pri ruci”. Ukoliko tražite pomoć od takve osobe oko bilo čega, ona će biti i više nego voljna da pomogne. Ukoliko ne tražite pomoć, ona će se dobrovoljno javiti da vam pomogne oko bilo koje obaveze. Na prvu, to se može činiti kao divna stvar (na kraju, neko se sam nudi da vam pruži pomoć), ali to je ipak samo taktički potez koji dotična osoba povlači kako bi ispunila svoju sebičnu želju. Ako prihvatite njenu ponudu za pomoć, ona će izraziti svoju nespremnost tako što će napraviti nekoliko uzdaha (dovoljno glasnih da ih možete čuti) ili će napraviti neki drugi neverbalni znak koji će vam dati do znanja da vam ne želi pomoći oko toga za šta se, prevenstveno, ponudila da vam pomogne.

Vi ćete to primijetiti i dati osobi do znanja kako vam se čini da baš i nije voljna da vam pomogne, a tada počinju i glavni “napori” manipulacije. Tada dolazi do “pokazivanja” ogromne volje da vam se pomogne te ćete, najvjerovatnije, čuti da se ponašate nerazumno. Kako biste zaobišli ovu vrstu manipulacije, jednostavno nemojte reagovati na lažne uzdahe ili suptilne signale koji ukazuju na to da vam dotična osoba ne želi pomoći. Takođe, možete se direktno suočiti sa tom osobom i postaviti ultimatum (doduše, na civilizovan način).

Osoba nema osjećaj odgovornosti

Emocionalni manipulatori ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Oni uvijek “preokrenu” situaciju kako bi vidjeli šta su drugi uradili njima. Jesnostavan način identifikacije emocionalnog manipulatora pomoću ove taktike jeste da vidite da li dotična osoba pokušava da uspostavi bliskost preko nečega što se naziva rano dijeljenje onoga što se smatra veoma ličnom informacijom, a usljed čega će vam pomenute osobe biti žao.

Na početku možete povjerovati da je ova osoba veoma osjetljiva, emotivno otvorena, a možda i malo ranjiva. To je upravo način na koji dotična osoba i želi da je vidite. Emocionalni manipulatori imaju toliko visok ego da se praktično nikada ne osjećaju ranjivima. Najbolji način da se izborite protiv ove taktike jeste da je rano prepoznate i prestanete biti “publika” datim personama.

Kažu nešto, a poslije vas uvjeravaju da to nikada nisu rekli

Kada je riječ o ovoj taktici, možete vidjeti da se koristi u skoro svim aspektima modernog društva. Ukoliko se konstantno osjećate kao da imate problema sa pamćenjem, jer se sjećate jedne stvari, a emocionalni manipulator sasvim druge, budite na oprezu. Osobe koje su savladale “umjetnost” emocionalnog manipulisanja pravi su eksperti u opravdavanju svojih postpupaka, okretanju stvari protiv vas i racionalizovanju situacija.

Takve osobe mogu biti toliko ubjedljive da možete pomisliti da s vama zaista nešto nije u redu ili da ste počeli gubiti razum. Da biste se uspješno izborili sa ovom tehnikom emocionalnog manipulisanja, potrebni su vam “svjedoci”. Šta to znači? Najbolje bi bilo da komunicirate sa dotičnom osobom u prisusvu treće osobe ili da, kada je riječ o određenim stvarima, zapišete ili snimite ono što je ona rekla.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/cetiri-nacina-da-se-zastite-od-emocionalne-manipulacije/||claudebot