Napravite domaće bombone protiv kašlja za djecu

Objavljeno: 23. 9. 2014 u 12:40h

Ako vašim mališanima ne pomažu preparati iz apoteke ili ih ne smatrate dovoljno sigurnim, onda možete napraviti sami domaće zabavne bombone protiv kašlja za djecu..

bombone

Djeci bi moglo biti zanimljivo, a vama olakšati stvar – posebno ako nekada imate problem sa davanjem sirupa mališanima, a zbog toga što im neki od sirupa i ne djeluju baš najukusnije. Osim toga, vještačke arome u svim tim farmaceutskim ponudama i nisu baš primamljive, složit ćete se.

Evo jednog efikasnog i lakog recepta za napraviti, a veoma efikasnog. Zato ove domaće bombone protiv kašlja možete napraviti svojim mališanima već sada i spremno dočekati zimu.

Naše bake su generacijama protiv kašlja koristile šećer, tačnije pržile ga, pa preljevale svim i svačim, tako je osnov i za ovaj recept upravo prženi šećer koji provjereno pomaže oslobađanju iritacije u grlu.

Priprema bombona protiv kašlja i grlobolje:

  • 100 grama šećera
  • pola čajne kašikice đumbira u prahu
  • jedna čajna kašičica soka od limuna
  • silikonski kalup, aluminijska folija ili obična tacna… i još čačkalice…
  • Za početak kalup premažite uljem. Šećer stavite u šerpu i na tihu laganu vatru na šporet, stalno mješajte da ne zagori potpuno. Kada vidite da se šećer lijepo rastopio onda dodajte kašičicu đumbira i kašičicu soka od limuna. I dalje sve kuvajte na tihoj vatri još par minuta takođe uz povremeno mješanje…

Da je smjesa gotova znaćete tako što bi boja smjese trebala da postane smeđa ili tamnija od prvobitne. Smjesu sipajte u kalup koji ste pripremili i sve ostavite do nekih pola sata u frižider da se stvrdne i ohladi. Ako želite napraviti lizala onda prije nego se stvrdnu u kalup stavite i čačkalicu, no oprezno ako su u pitanju manja djeca.

Slobodno dajte vašoj djeci od 2-3 do 4 bombone dnevno, s tim da pazite da ne jedu previše neke druge slatkiše. Oni koji su isprobali ovaj recept kažu da kašalj prestaje nakon 2-3 dana kod djece. No, ako se to ne desi i sa vašim djetetom onda moguće da je u pitanju neka ozbiljnija upala, pa se preporučuje posjeta i doktoru.

Još nešto, nema pravila – bombone možete konzumirati i vi odrasli.

Izvor: doznajemo.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/napravite-domace-bombone-protiv-kaslja-za-djecu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])