Sedam jednostavnih načina da smanjite pojavu prašine u vašem domu (Foto)

Objavljeno: 9. 9. 2014 u 12:04h

Da li vam se čini da koliko god da je čistite, prašina uvijek nađe način da se vrati u vaš dom? Ona izaziva alergije te pojavu grinja i kao takva je prilično opasna po vaše zdravlje, kao i zdravlje vaših ukućana. Donosimo sedam savjeta uz koje ćete postići da se prašina što manje pojavljuje, ali i zadržava u vašem domu.

Redovno mijenjajte posteljinu

 u1

Posteljina, a posebno jastuci i madraci, predstavljaju pravi mali raj za kućne grinje. Ako ste alergični, obavezno kupite navlake za jastuke i jorgan sa anti-alergijskim svojstvima. Mijenjajte posteljinu jednom sedmično pa će prašina, kao i grinje, biti svedeni na minimum.

Uredno složite stvari u ormar

 u2

Sa odjeće nemarno razbacane po ormaru spada velika količina raznih vlakana, vune ili konca. Sve to u kombinaciji jedno sa drugim doprinosi nastajanju prašine. Da biste to spriječili, vodite računa da vam je odjeća uvijek uredno složena te da vunene i končane stvari držite odvojene od ostalih stvari, primjera radi, u najlonu ili kutijama.

Sklonite nepotrebne stvari s poda

 u3

Nemojte ignorisati nagomilane novine, igračke, odjeću ili bilo šta drugo razbacano po podu vašeg doma. Čišćenjem oko njih nećete postići ništa, jer se prašina obično nalazi ispod. Sklonite sve što vam ne treba pa će i uklanjanje prašine biti mnogo lakše i efikasnije.

Izbacite tepihe

 u4

Tepisi, itisoni, staze te razne prostirke izgledaju predivno i unose toplinu u vaš dom, ali istovremeno predstavljaju prave magnete za prašinu i grinje. Svakodnevno ih morate usisavati, ali ni to najčešće nije dovoljno da bi se spriječila pojava alergijskih reakcija kod ljudi alergičnih na prašinu i grinje. Postoje usisivači sa dvostruko-obloženim kesama za prašinu koje sprečavaju da se ona ponovo vrati u vazduh. Takvi usisivači su skuplji nego obični, ali bar se u tom slučaju nećete morati odvojiti od omiljenog tepiha. Drveni podovi, laminat i parket zdraviji su izbor od tepiha. Izbor je na vama.

Iznesite “prašinu” napolje

 u5

Ako ste se ipak odlučili da tepihe zadržite u svom domu te je došlo vrijeme da ih dobro “istresete” – uradite to napolju. Isto uradite sa jastucima i jorganima.

Zaboravite na “praška”

 u6

Zaboravite na korištenje “praška” (peruške) kojim se prašina samo prebacuje s jedne površine na drugu. Umjesto toga, namočite pamučnu krpu u vodu (može i ona od mikrovlakana), jer će ona prašinu skupiti i zadržati na sebi. Nakon toga krpe možete oprati i ponovo upotrijebiti, a prašine će biti vidno manje.

Čistite od vrha prema dole

 u7

Počnite čistiti od vrha pa se polako spuštajte prema dole. Na ovaj način sva nečistoća, a i prašina, padaju na pod. Kada sve riješite, još vam samo ostaje da očistite podove i kuća će biti besprijekorno čista.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/sedam-jednostavnih-nacina-da-smanjite-pojavu-prasine-u-vasem-domu-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])