10 stvari koje trebate reći kćerki prije nego poraste

Objavljeno: 4. 9. 2014 u 09:37h

Majčinstvo je vjerovatno jedna od najljepših i najodgovornijih stvari na svijetu. Ukoliko ste blagosloveni djevojčicom u vašem životu, onda znate i da je ona od malih nogu meta raznovrsnih medijskih poruka (sjetite se samo određenih reklama na televiziji).

majka i kcerka

Vi kao roditelj, zapravo, možete “oblikovati” osobu koja će od vašeg djeteta postati te je potrebno da ga naučite određenim stvarima. Ali, postoje i određene stvari koje biste trebali reći svojim kćerkama. Evo kako je to uradila majka koja ima pet kćerki.

Nauči riječ “NE”

Naravno da mi se ne sviđa kada to meni kažeš, ali u tom velikom, strašnom svijetu bićeš suočena sa beskrajno teškim odlukama. Od momaka preko alkohola do neukusnih fotografija na društvenim mrežama, potencijalni problemi mogu vrebati sa svih strana. Poznat ti je taj mali, unutrašnji glas koji ti govori da nešto nije u redu? Slušaj ga. Poštuj ga. I, najvažnije od svega, koristi ga da kažeš “Ne”. U velikom broju slučajeva to neće biti lako, ali vjeruj mi, biće ti skoro pa uvijek drago što si tako postupila.

Provodi više vremena brinući o unutrašnjoj umjesto vanjskoj ljepoti

U redu je da budeš ponosna na svoj izgled i da želiš da budeš lijepa. Ali, ako ti je samo važan tvoj spoljašnji izgled, to ti se može vratiti na loš način. Da, ti jesi lijepa, ali nikad ne zaboravi da nisi uradila ništa čime bi to izazvala ili zaslužila. Prava ljepota dolazi od vrlina, kao što su ljubaznost, saosjećajnost i dobrota. Ako si ružna iznutra, ne možeš nikako biti lijepa spolja.

Stvari te neće usrećiti

U ovom trenutku, kada čezneš za tim novim stvarima, kao što su mobilni telefon, tablet, dizajnerska torbica ili skupa haljina, sigurno vjeruješ da će te one usrećiti. Ali, stvari se kvare. Gubimo ih. Izlaze iz mode. Postaju nepopularne. Sreća dolazi od poštovanja prema onome što imamo, a ne od sticanja više stvari.

Neke djevojke su zločeste

Budi pažljiva prilikom biranja prijatelja. Neke djevojke mogu biti zločeste, ljubomorne i okrutne. Neke od njih će te lagati i pretvarati se da su ti prijateljice ili će ti “zabiti nož u leđa”, a to će te veoma boljeti. Ako si totalno nespremna za tako nešto, boljeće te još više.

Prijateljice će ti spasiti život

Da, djevojke mogu ponekad biti i loše, ali kada nađeš iskrenu i lojalnu prijateljicu, nemoj je puštati. Potrudi se da i ti budeš isto tako lojalna i dobra prema njoj. Momci će dolaziti i odlaziti, ali prava prijateljica će biti s tobom kroz sve tvoje uspone, padove i stvari koje se dešavaju između.

Ne osuđuj ljude, ali znaj da ćeš biti osuđivana

Naučila sam te da ne sudiš drugima na osnovu njihovog izgleda ili odjeće koju nose; nažalost, ostatak svijeta se neće uvijek tako ponašati. Sjeti se toga kada budeš htjela da uradiš tetovažu, pirsing na jeziku ili ofarbaš kosu u zeleno. (To ti možda ne znači puno sada, ali će ti značiti veoma mnogo kada budeš tražila prvi posao ili kada budeš trebala upoznati roditelje svog dečka).

Srednja škola nije stvarni život

Može ti se činiti da je toliko toga na kocki, sa popularnim djevojčicama u čijem društvu želiš biti ili dječacima u koje si se zaljubila da ti je teško zamisliti da na svijetu postoji iko bolji. Ali, vjeruj mi: život postaje mnogo “širi” kada odeš na fakultet, a zatim i u svijet. A kakav je neko u srednjoj školi mala je naznaka kakav će biti kad odraste. Popularna djeca? Oni mogu biti na “vrhuncu slave” kao tinejdžeri, dok neka djeca koja se ne uklapaju najbolje mogu postići i ostvariti velike stvari. Teško je imati ovakvu perspektivu kada si u srednjoj školi, ali vjeruj mi i vjeruj u ovo što sam ti rekla kada ti se bude činilo da ti se svijet raspada.

Prvo voli sebe

Neće te svi voljeti i to je sasvim u redu. Odobravanje drugih ljudi česta je opsesija žena, ali evo o čemu se radi: nemoguće je ugoditi svima. Jedina osoba koja te apsolutno mora voljeti si ti sama. Sve dok se možeš pogledati u ogledalo znajući da donosiš odluke koje su dobre po tebe, čak iako se to nekome ne sviđa, nećeš pogriješiti.

U redu je da čekaš

Druge cure “znaju osnove”, a ti nemaš pojma o čemu pričaju? Taj osjećaj nelagodnosti oko cijele stvari zapravo ti govori da nisi spremna. Bićeš jednog dana i nema potrebe da žuriš. Teško da je bilo ko zažalio zato što je išao polako, dok veliki broj djevojaka imaju grižu savjesti i žale zbog toga što su žurile sa prvim seksualnim iskustvom.

Nemoj se porediti sa drugima

Možda ne želiš da ovo čuješ, ali uvijek će postojati neko ko je zgodniji, bogatiji, popularniji ili talentovaniji od tebe. Nemoj misliti da je njen život bolji ili srećniji od tvog iz pomenutih razloga. Život nije takmičenje, već putovanje. Potrebno je da poradiš na sebi što više možeš, da se trudiš najviše što možeš i da daš sve od sebe. Uživaj u prekrasnom putovanju.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/10-stvari-koje-trebate-reci-kcerki-prije-nego-poraste/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])