Nekoliko savjeta za ravan stomak

Objavljeno: 2. 9. 2014 u 20:43h

Ukoliko niste zadovoljni svojim strukom i želite ravan stomak, savjeti koje vam donosimo će vam biti korisni.

stomak

Smanjite unos soli

Prevelik unos soli dovodi do nadutosti, pa se zbog toga trebate pridržavati preporučene količine do 1.500 mg soli dnevno. Izbjegavajte gotova jela jer ona sadrže mnogo soli.

Unosite više vlakana

Konzumacija kombinacije rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana je efikasan način da ostanete u dobroj formi i izbjegnete opstipaciju. Vlaknima su bogate narandže, gljive, maline, brokule i kupus.

Jedite hranu bogatu kalijem

Natrij je poznat po tome što zadržava vodu u organizmu, dok kalij potiče izbacivanje viška vode. Kalijem su bogate banane i krompir. Unošenjem ove hrane i vježbanjem ćete imati ravan stomak.

Pijte dovoljno vode

Pijenje dovoljne količine vode pomaže vlaknima da obave svoj posao i spriječe opstipaciju. Ako ne pijete dovoljno vode, poremetit ćete nivoe natrija i kalija.

Izbjegavajte “tešku” hranu

Važno je da izbjegavate hranu koja se teško probavlja. To je uglavnom slatka i masna hrana. Jednostavna jela i kuhano povrće su idealni za oporavak organizma.

Ne konzumirajte umjetne zaslađivače

Umjetni zaslađivači se nalaze u vodi sa različitim okusima, dijetalnim proizvodima, hrani bez šećera i ugljikohidrata, ali treba imati na umu da se oni ne probavljaju u potpunosti. Bakterije u crijevima ih fermentiraju, zbog čega se javljaju gasovi i nadutost. Među sastojcima proizvoda potražite i izbjegavajte sorbitol, manitol, ksilitol i lacitol.

Izvor: Klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/nekoliko-savjeta-za-ravan-stomak/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])