Pet ispravnih načina (savjeta) za mršavljenje

Objavljeno: 7. 8. 2014 u 16:45h

Mršavljenje je proces koji zahtjeva zdrav režim ishrane, a mi vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome.

hrana

Ne propuštajte obroke

Dnevno imajte barem tri obroka ili četiri manja i to u tačno određeno vrijeme. Obroci trebaju uključivati žitarice, proteine, povrće i voće. Ako preskočite obrok, ne samo da usporavate metabolizam, nego rizikujete da se prejedete sljedeći put, što je veoma štetno.

Održavajte balans u ishrani

Mudro je odlučiti se za kombinaciju povrća, proteina, minerala voća, ribe i žitarica, jer su ove namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, koje sprečavaju nastanak bolesti srca. Hrana bogata vlaknima, kao što su grah i žitarice, sadrži malo kalorija. Preporučuje se i unos dovoljne količine vitamina C konzumiranjem narandži i limuna.

Ne jedite previše

Zbog “gladnih očiju” ljudi unose previše hrane, a eksperti kažu da je veoma važno kontrolisati količinu obroka. Jednostavan trik je korištenje malog tanjira.

Jedite više žitarica

Žitarice su najvažniji faktor zdrave ishrane, pa zbog toga trebate jesti zobenu kašu, smeđu rižu, a potrebno je koristiti i integralno brašno. Tako ćete unijeti malo kalorija, više vlakana, a uz to i smanjiti nivo holesterola u krvi, rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i rizik od pretilosti.

Izbjegavajte grickalice i slatkiše

Sljedeći put kad pomislite na grickalice i slatkiše, učinite sve da odustanete od kupovine istih. Istraživanja su pokazala da slane grickalice i čokolada veoma brzo kvare dijetu. Nutricionisti savjetuju da umjesto toga uzmete mrkvu ili suho voće. Svježe voće je također dobro rješenje.

Izvor: Klix

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/pet-ispravnih-nacina-savjeta-za-mrsavljenje/||claudebot