Kako se zaštititi od nepozvanih gostiju?

Objavljeno: 31. 7. 2014 u 16:58h

Spuštene roletne, otvoren prozor, odsustvo automobila sa stalnog mjesta na parkingu jedni su od pokazatelja da provalnik može krenuti u akciju.

lockpick

Upravo su ovo bili signali za provalnike koji su godišnji odmor čitateljke Radiosarajeva.ba M.J. iskoristili kako bi ušli u njen stan i otuđili sve što je vrijedno. Razbijen prozor, ispreturane stvari u stanu, prazne ladice iz kojih je ukraden nakit i ostale dragocjenosti, nedostatak vrijednih tehničkih stvari prizor je koji je zatekla po povratku u svoj dom. Iako se ova pljačka dogodila prije tačno godinu dana, do danas ništa od ukradenih stvari nije pronađeno.

“Strašan je osjećaj kada uđete u svoju kuću i shvatite da je neko preturao po vašim stvarima, da su zauvijek otišle vrijedne uspomene, da su neki ljudi tek tako ušli u vaš stan i odnijeli nešto za šta radite ili za šta još uvijek otplaćujete ratu kredita. I što je najgore mjesecima kasnije imate osjećaj da ćete po dolasku u kuću zateći neželjenog gosta”, rekla  je M.J.

“Najviše teških krađa u stambenim objektima dešava se u vrijeme odsutnosti vlasnika, a to su vikendi ili vrijeme godišnjih odmora”, potvrdio je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

“U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 367 krivičnih djela teških krađa u stambenim objektima, što je za 180 manje nego u istom periodu prošle godine. Međutim to ne znači da se takva krivična djela ne dešavaju te da broj u ljetnim mjesecima neće biti veći”, rekao je Nefić.

Irfan Nefić preporučuje građanima koji napuštaju kuću da obavezno zaključavaju vrata i zatvaraju prozore, a ako idu na godišnji odmor da o tome ne pričaju na javnim mjestima.

“Slanje fotografija s odmora putem društvenih mreža ili postavljanje statusa s informacijama od kada do kada su na odmoru, poziv su provalnicima. Imali smo slučajeve gdje dvije osobe pričaju o odlasku na odmor, osoba koja ih je slušala prati ih do stana i čeka trenutak napuštanja objekta kako bi izvršio krađu”, naglasio je Nefić.

Jako je važno zavarati lopove i stvoriti privid prisutnosti u domu, a to danas dozvoljava bezbroj tehničkih mogućnosti.

“Naši građani često spuste roletne do kraja, a to nikako ne bi trebalo činiti. Dobro je ostaviti neki tehnički aparat ili svjetlo uključeno, a danas se može programirati njihovo uključivanje ili isključivanje s udaljene lokacije. Vrijedne stvari kao što su novac i nakit treba odnijeti kod povjerljive osobe ili ostaviti u sef u banci. Serijske brojeve tehničkih stvari iz kuće dobro je popisati, jer dogodi se da policijski službenici pronađu ukradene stvari ali se ne može utvrditi da je to ta tehnička stvar ukradena iz određenog stana”, kazao je Nefić.

Nije rijedak slučaj da lopovi u namjeri da se uvjere da je stan prazan, zvone ili kucaju na vrata i pitaju da li tu živi “neka” osoba. Dodatnu garanciju za odsustvom gazde stana daje im i pun poštanski sandučić.

Nefić ističe kako je upravo iz tih razloga i dalje najbolje imati dobrog komšiju koji će stan obilaziti tokom odsustva vlasnika, prazniti sandučić i osluškivati. On dodaje kako su ugradnja protuprovalnih vrata i zaključavanje ulaza umnogome smanjili broj krivičnih djela.

Iz MUP-a KS-a napominju kako je saradnja građana i policije važan segment u sprječavanju bilo kakvih krivičnih djela, pa i u ovom slučaju.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/kako-se-zastititi-od-nepozvanih-gostiju/||claudebot