Kako prestati pušiti? Vježbe disanja za prestanak pušenja

Objavljeno: 28. 7. 2014 u 16:24h

Vježbe disanja nisu izum moderne medicine. Više od jednog milenijuma aktivno se koriste u jogi. Takve vježbe značajno utiču na ljudski organizam. Pomažu pravilnom razvoju i treniranju disajnih organa i čišćenju organizma od neželjnih efekata pušenja. Prednosti takvih vježbi su testirani hiljadugodišnjom praksom.

Cigarete

Vježbe se izvode vrlo jednostavno. Izaberite vama odgovarajuće i radite ih svako jutro i toku dana, kada osjetite želju za pušenjem. Obično, poslije ovih vježbi želja za pušenjem nestaje.

Vježbe disanja za prestanak pušenja:

Vježba br.1.

Kada osjetite jaku želju za pušenjem, izađite na svjež vazduh. Uspravite se i opustite se. Uradite duboki udah punim plućima i zadržite dah na 3-5 sekundi. Zatim polako izdahnite. Na kraju izdaha zadržite opet dah na isto vrijeme (3-5 sekundi). Ponovite vježbu 10 puta. Poslije ponovljenih vježbi, osjetićete laku vrtoglavicu, koja je povezana sa zasićenjem mozga kiseonikom. Kao rezultat, želja za pušenjem nestaje na duže vrijeme.

Vježba br. 2.

Sporo udisati vazduh kroz nos i malo brže ga izdisati. Ako sebe poistovjetite sa parnom lokomotivom, onda će vježba biti ne samo efikasna, već i zabavna. Vježbu počnite raditi polako i pojačavajte tempo. U jednom ciklusu uradite po 30 udaha i izdaha. Poslije svakog ciklusa odmorite se 1 minutu. Da biste dobili dobar rezultat, vježbu sprovodite 5-6 ciklusa. Vježbu radite svaki put kada osjetite želju za pušenjem. Postepeno, primijetićete da više i ne razmišljate tako često o cigaretama.

Kad radite ove jednostavne vježbe, pluća dobijaju potrebnu količinu kiseonika (jer nedovoljna njihova ventilacija dovodi do opšteg smanjenja broja respiratornih pokreta u minutu), grudni koš dobija pravilnu inervaciju (snabdevanje energijom) od strane završetaka nervnog sistema, a abdominalni organi dobijaju laku sistematsku masažu zahvaljijući jakim ritmičkim pokretima dijafragme. Radite ove vježbe svaki put kada osjetite želju za pušenjem.

Bodifleks vježbe je takođe odličan način ostaviti pušenje, izbjegavajući psihološki stres i sindrom dobijanja suvišnih kilograma.

Izvor: Uspesnazena.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/kako-prestati-pusiti-vjezbe-disanja-za-prestanak-pusenja/||claudebot