Osam stvari koje ne smijete reći tokom razgovora za posao

Objavljeno: 28. 3. 2012 u 11:57h

Primiti poziv na razgovor je svakako prvi korak ka dobijanju posla. Ali, način na koji se ponašamo i ono što kažemo tokom ovog razgovora utiče na odluku poslodavca. Naravno, svi znamo da na razgovor ne smijemo kasniti, te da se ne bi trebali suviše ležerno obući, ali na primjeru datom u sljedećih osam situacija, možete vidjeti čega se trebate čuvati i šta može presuditi u dobijanju ponude ili odbijenice. Nastavite čitati da biste saznali kojih tema se trebate kloniti tokom vašeg sljedećeg razgovora za posao.

“Odlazim sa trenutnog posla, jer mi je sadašnji šef nepodnošljiv.”

Čak i ako vam je šef zaista zao, odolite porivu da ga ogovarate. Svijet je manji nego što mislite i postoji mogućnost da je poslodavac u dobrim odnosima sa vašim bivšim šefom. Osim toga, negativan stav se neće svidjeti novom poslodavcu jer će on vjerovatno pomisliti da vam je teško ugoditi. Ne zaboravite da razgovrate sa potencijalnim šefom, te da je u toj situaciji najbolje da dajete pozitivne odgovore. Objasnite mu kako se nosite sa nezgodnim situacijama na poslu i ako vas upita nešto o vašem šefu, fokusirajte se na to kako ste zadatke uspješno obavljali uprkos vašim ličnim razlikama.

“Želim biti iskren/iskrena o svojim slabostima. Nisam dobar/dobra u…”

Iako nikada ne trebate reći da ste dobri u svemu, priznavanje slabosti bez postavljenog pitanja je loša ideja. Ako vas poslodavac direktno upita o vašim slabostima, postoji pametan način na koji mu možete odgovoriti. Razgovarajte o slabostima koje nisu usko vezane za poziciju koju želite dobiti i dokažite da ste prevazišli te mane. Izbjegavajte rečenice kao što je “Moja najveća mana je to što suviše radim.”

“Koliko slobodnog vremena mogu da dobijem?”

Nije tajna da je ovo veoma bitno pitanje, međutim tokom prvog razgovora svakako ne bi trebali spominjati “slobodno vrijeme”, “plaćen odmor” i slične termine. Takođe, učinićete se neozbiljnim ako pitate koliko dugo traje pauza. Ova pitanja možete postavati tek nakon što vam poslodavac ponudi posao.

“Sviđaju mi se vaše naočale!”

Možda mislite da će pohvala prijati vašem poslodavcu, ali postoji granica između pohvale i laskanja. Ovakve izjave se mogu smatrati lažnim,  ili čak flertom. Sigurnije je da komentarišete, recimo, sliku ili nagradu koja se nalazi u kancelariji.

“Dakle, šta vaša firma radi?”

Postavljajte konkretna pitanja vezana za firmu, a izbjegavajte opšta pitanja jer će poslodavac steći utisak da niste zainteresovani za radno mjesto. Prije razgovora saznajte što više o firmi tako da se možete uključiti u konverzaciju. Na ovaj način ćete moći postaviti pitanja i to svakako činite tokom razgovora, samo izbjegavajte lične stvari koje ste, možda, pronašli na Facebooku.

“Nisam uspio/uspjela pronaći posao zbog loše privrede.”

Svi znamo da je loša privreda otežala proces pronalaženja posla, međutim ako tešku situaciju na tržištu okrivite za vašu nezaposlenost, izgledaćete pasivno. Kada vas poslodavac pita šta ste radili od vašeg posljednjeg posla do sada, recite da ste se fokusirali na pronalazak savršene pozicije za vas, te da imate par opcija, ali da želite dugoročnu ulogu sa prilikom za napredak. Ovakav odgovor insinuira da ste svoje vrijeme fokusirali na pronalazak pravog posla, te da niste sjedili kod kuće i čekali da se nešto pojavi iz vedra neba.

“Želim da me zaposlite jer mi je posao potreban.”

Sa ovakvom izjavom ništa nećete postići, jer poslodavcu dajete ideju da vam je jedino novac bitan, te da vam do posla nije stalo. Morate pokazati interes prema poslodavcu kako bi on bio zainteresovan za vas. Vaš cilj je da poslodavac pomisli da želite biti dio njegovog preduzeća i da ćete svoje vrijeme i trud uložiti u posao.

“Uskoro planiram osnovati porodicu.”

Iako ste navikli da budete iskreni o vašem privatnom životu, nije dobra ideja da sa poslodavcem dijelite vaše snove o djeci i budućnosti. Neki poslodavci mogu pomisliti da niste dovoljno ozbiljni, te da će vas planovi odvojiti od posla. Umjesto otkrivanja ličnih podataka, tokom razgovora naglasite svoje kvalitete, kao što su posvećenost poslu i odgovornost u izvršavanju zadataka.

Sretno vam na sljedećem razgovoru!

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/osam-stvari-koje-ne-smijete-reci-tokom-razgovora-za-posao/||claudebot