Tuga tri puta duža od radosti

Objavljeno: 9. 11. 2014 u 11:22h

Svako od nas imao je ili još ima osjećanja sreće, tuge, straha, sramote i ostalih i može da potvrdi da su oni najradosniji momenti i najljepši, ali malo ko se zapitao koliko neko osjećanje traje.

tuzna-tuga-plac-strah-maloletnica-silovanje-zlostavljanje-pedofil-seksua-1351291422-223669

Oporavak i prevazilaženje raskida ljubavne veze, gubitak prijatelja i žaljenje za gubitkom voljene osobe i najmilijih je osjećanje koje je veoma bolno i teško. Neki kažu da takva tuga nikad ne prolazi.

Dužinom trajanja osjećanja bavili su se istraživači u najnovijem, a kako stoji i prvom istraživanju na tu temu, u prosjeku tuga traje duže nego bilo koje drugo osjećanje, bilo da je riječ o sreći, sramoti, iznenađenju, iziritiranosti, pa i dosadi.

Tuga je pratilac tragičnih događaja u životu, koji imaju ogroman uticaj, a nekada čak mogu i da promijene sam tok života, kao što su smrt, iznenadne nesreće i slični događaji.

Upravo zato ljudima je neophodno daleko više vremena da se izbore sa svim što se desilo te da prihvate novonastalo stanje kao takvo.

Kako bi ispitali dužinu i efekat emocija, profesori Filip Verdujn i Saskina Lavrijsen sa belgijskog Univerziteta “Leven” anketirali su 233 studenta, koji su imali za zadatak da se sjete svih, relativno skorih, emotivnih epizoda i da ocijene njihovo trajanje.

Takođe, učesnici u ovom istraživanju morali su da detaljno odgovore i na to kakve su strategije koristili da bi se izborili s preplavljnim emocijama.

Duže i kraće emocije: Od 27 emocija, koje su navedene, tuga definitivno traje najduže, dok sramota, iznenađenje, strah, gađenje, dosada, ganutost, iritiranost te osjećaj olakšanja traju daleko kraće, tj. brže prođu.

U prosjeku, tvrde ovi istraživači, potrebno je da tuga intenzivno traje 120 sati da bi nakon toga taj osjećaj počeo da slabi. Svega 30 minuta potrebno da prevaziđemo osjećanje poput gađenja i sramote.

Mržnja u prosjeku traje čak 60 sati, a nju prati radost, koja može u prosjeku da traje 35 sati.

Dosada je navedena kao jedno od osjećanja koje kraće traju, a profesori Verdujn i Lavrijsen tvrde da je to, iako nam djeluje da vrijeme protiče sporije dok nam je dosadno, generalno jedno od “kraćih” osjećanja.

Ovo istraživanje, koje je objavljno u žurnalu “Motivation and Emotion”, zapravo je prvo istraživanje ove vrste i prvo koje nastoji da objasni zašto nas neka osjećanja drže duže, a neka kraće.

Istraživači su zaključili da su osjećanja koja traju kraće zapravo inicirana nekim iznenadnim događajem koji i nema neku važnost u životu te osobe.

Sa druge strane, tzv. dugoročna osjećanja izazvana su dešavanjima koja imaju daleko veći uticaj na život te osobe i samim time efekat je veći i ona traju duže.

Profesor Verdujn je dodao da neke od tih implikacija mogu postati vidljive tek nakon nekog vremena, zbog čega ta osjećanja i traju duže, a neka čak vremenom i jačaju.

Upravo zato, osjećanje traje sve dok osoba iznova i iznova razmišlja o događajima, ali i posljedicama koje su izazvale to osjećanje.

Zanimljivo je da dužina trajanja nekog osjećanja može biti dimenzija koja se može iskoristiti za razlikovanje nekih, naizgled, sličnih emocija.

Primjera radi, krivica je osjećanje koje traje duže od osjećaja srama, dok anksioznost (zebnja, uznemirenost), koju mnogi povezuju sa strahom, traje daleko duže od straha.

“Razmišljanje i ponovno proživljavanje je razlog zašto neke emocije traju duže od ostalih. Osjećanja koja su povezana s visokim nivoom ponovnog preživljavanja trajaće najduže”, kaže profesor Verdujn.

Profesor Levrijsen ističe da su emocije koje kratko traju izazvane događajima koji nemaju neku posebnu važnost u životu, što je i razlog zašto ih osobe brzo prevazilaze.

Djetinjstvo i potiskivanje: Pitali smo i naše stručnjake šta misle o emotivnim stanjima i intenzivnom prosječnom vremenskom trajanju, te drugim faktorima.

Milena Pašić, psiholog, pojasnila je da emocije tuge i radosti spadaju u skupinu primarnih emocija, koje se javljaju vrlo rano u životu čovjeka, vrlo ih je lako identifikovati i prati ih visok stepen napetosti.

“Ono što je važno napomenuti je da i radost i tuga nastaju kod percepcije nekog doživljaja kao važnog za pojedinca. Drugim riječima, radost nastaje kada osoba ostvari neki cilj kojem teži i koji zauzima važno mjesto u njegovom sistemu vrijednosti, a tuga kao reakcija na gubitak nečega po njemu važnog”, rekla je Pašićeva.

Ona je napomenula da se prema psihoanalitičkoj teoriji neprijatni događaji, pa i neprijatne emocije, potiskuju u nesvjesni dio ličnosti i na taj način ih pokušavamo zaboraviti.

“Međutim, oni tu trajno ostaju i onda utiču na naše ponašanje i doživljavanje. Emocionalno istaknuti događaji se pamte bolje od neutralnih, ali rekonstrukcija tog događaja ovisna je o emocionalnoj upletenosti same osobe u događaj, te se ona može emocionalno distancirati od događaja ili kroz traumatično proživljavanje slika događaja dublje urezati u sjećanje”, navela je Pašićeve.

Svetlana Borojević, psiholog, napominje da je tuga emocija koja se javlja kada nepovratno izgubimo nešto što je za nas bilo vrijedno i važno (gubitak bliske osobe, materijalnog dobra, dijela tijela ili društvene uloge).

“Okrenuta je prošlosti nikada budućnosti i podrazumijeva neko unutrašnje preusmjeravanje. Trajanje negativnih emocija je duže ukoliko su događaji koji ih izazivaju i njihove posljedice inkongruentniji s ličnim ciljevima, vrijednostima ili idealima”, kazala je Borojevićeva.

Dodaje da s obzirom na to da se u slučaju tuge radi o trajnom gubitku značajnog subjekta/objekta, tu postoji potpuni nesklad s ranije postavljenim ciljevima i željama, te je potrebno da se od potpune preokupiranosti specifičnim mislima i predstavama o izgubljenom objektu dođe do usmjerenosti na samog sebe i ponovnog procjenjivanja sebe u odnosu na ono što se dogodilo.

Različiti oblici tuge: Komentarišući emociju sreće, koja prema istraživanju belgijskih profesora, traje 35 časova, ona je kazala da je utvrđeno da osjećaj sreće traje onoliko dugo koliko osoba iznova preispituje događaj koji ga je izazvao i njegove posljedice.

“U slučaju ostvarenja ciljeva i želja, nemamo potrebu za upuštanjem u takve analize i preispitivanja. U neke aktivnosti se upuštamo prosto zato da bismo u njima uživali, igra, čitanje romana, gledanje filomova, pri čemu ‘sretna’ zaokupljenost traje toliko koliko se tim bavimo”, istakla je Borojevićeva.

Biljana Milošević, sociolog, smatra da je pomalo frapantan podatak da tuga traje 240 puta duže od ostalih emocija, kao i da bi se ti rezultati istraživanja mogli svrstati pod generalizciju, jer smo svi u životu imali momente koji se mogu svrstati pod tužne.

“I mi možemo biti mjerljiva komponenta da potvrdimo da li je to tako kako istraživanje tvrdi. Mislim da se radi o različitim oblicima tuge što je i logično, jer nije svaki ružan momenat u životu iste težine i jedanko bolan.

Mislim da tu treba raditi i klasifikaciju, jer mi je ugrubo zaokružena priča. Nije isti osjećaj tuge kada se radi o gubitku bliskog člana porodice, gubitku nekog statusnog mjesta u društvu ili neke sitnice”, pojasnila je Miloševićeva.

Kazala je da bi istraživanje pokrenula s te strane težine emocija tuge i događaja koji ih je izazvao.

Dužina trajanja osjećanja:

Tuga: 120 sati

Mržnja: 60 sati

Radost: 35 sati

Očaj, nada, zebnja, razočaranost, zadovoljstvo: 24 sata

Ljubomora: 15 sati

Olakšanje: 8 sati

Entuzijazam: 6 sati

Divljenje i zahvalnost: 5 sati

Opuštenost: 4,3 sata

Krivica: 3,5 sata

Stres: 3 sata

Ponos: 2,6 sati

Bijes, dosada i iznenađenje: 2 sata

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/tuga-tri-puta-duza-od-radosti/||claudebot