Fejsbuk može da naruši sliku koje žene imaju o sebi

Objavljeno: 20. 4. 2014 u 14:09h

Poznato je da mediji, mršavi modeli i holivudske zvezde dosta utiču na sliku koju djevojke imaju o sebi. Jedna skorašnja studija je otkrila i Fejsbuk doprinosi iskrivljenju te slike. Istraživači su otkrili da mlade žene koje provode mnogo vremena na Fejsbuku imaju lošije mišljenje o svom izgledu.

zena fb

“Pažnja koju djevojke obraćaju na fizičke atribute može biti još veća zbog Fejsbuka, pošto je uticaj još veći kada se radi o ljudima koje poznaju nego kada se radi o zvijezdama. Jednostavno poređenje može da izazove da osoba počne da se stidi svog izgleda” kaže Jusuf Kaljango, profesor sa Univerziteta u Ohaju i jedan od istraživača.

On i drugi istraživači – uključujući one sa Univerziteta u Ajovi i istraživače iz Škotske – ispitali su 881 učenicu koledža o upotrebi Fejsbuka, o tome koliko su zadovoljne svojim telom, vežbanjem i ishranom.

Prema rezultatima, što više vremena žene provode na Fejsbuku, sve su više zabrinute zbog svog fizičkog izgleda i osećaju se loše zbog njega nakon što vide fotografije drugih žena.

“Žene koje su htjele da smršaju najviše su bile pogođene izgledom drugih žena koje su videle na Fejsbuku i bile su ogorčenije” piše u studiji.

Fejsbuk čak može i da odmogne u mršavljenju. Neke studije su preterano korišćenje Fejsbuka povezale sa poremećajima u ishrani. Opsesivnost, kompulzivnost i poređenje pokreću poremećaje u ishrani.

Ipak, svi istraživači se ograđuju od toga da su studije sproveli sa ciljem da ljude odvrate od Fejsbuka. Studije su, prema njihovim rečima, sprovedene kako bi se pronašli novi načinini na koje društvene mreže mogu biti upotrebljene sa dobrim ciljem.

Izvor: Žena.blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/fejsbuk-moze-da-narusi-sliku-koje-zene-imaju-o-sebi/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])