Pećina Govjestica: Deset kilometara jezera, ukrasa, fosila…

Objavljeno: 6. 10. 2013 u 11:06h

Pećina Govjestica ili – kako je zovu mještani – Dugovjestica udaljena je od centra opštine Rogatica 21 kilometar i nalazi se u kanjonu rijeke Prače, odakle je i ulaz u pećinu, a duga je 9.682 metra i još je u fazi istraživanja.

U blizini ove pećine nalazi se Mračna pećina ili Ban stijena na udaljenosti manjoj od jednog kilometra, a treća pećina je Golubovićka, kojoj se može prići iz pravca rogatičke Mjesne zajednice Stjenice, što sve ukupno čini pravi kompleks pećina na jednom manjem prostoru.

Direktor rogatičke Turističke organizacije Nebojša Golić ističe da Govjesticu istražuju od 2010. godine, a u ovoj godini istraživačima su se prodružili speleolozi iz Italije, kao i iz Mostara, Banjaluke, Sarajeva i drugih mjesta…

On napominje da speleolozi u prvoj godini istraživanja nisu ništa otkrili, već su došli do ulaza u Govjesticu. U unutrašnjosti te pećine je jezero – širine do 15 metara, a dubina vode je oko dva metra, pa je speleolozima bio problem da to premoste.

Tokom 2011. i 2012. godine italijanski speleolozi ušli su u dubinu Govjestice i prešli su 7.600 metara.

Ove godine speleolozi su otkrili još oko dva kilometra kanala pećina.

Prema nezvaničnim informacijama, italijanski speleolozi trebalo bi doći i naredne godine – vjeruje se da je ova pećina duža od 10.000 metara!

U istraživanjima pećine učestvovala su Udruženja speleologa iz Bolonje, Novare, Sijene i drugih italijanskih gradova.

U istraživanjima je učestvovao Goran Dujaković iz Banjaluke – autor knjige “Pećine Srpske” i televizijskih emisija o pećinama, i Goran Panić iz Zavoda za zaštitu spomenika Srpske. Oni žele da ovo mjesto bude proglašeno zaštićenom zonom.

Pećina Govjestica puna je pećinskog nakita – stalaktita i stalagnita, zastora draperija, kristala, kao i tvrdokrilaca, stonoga, tu je i “kolonija” različitih vrsta šišmiša ili slijepih miševa, kao i račića tzv. nifagusa, leptirica i drugog.

Unutar pećine Govjestice ima više manjih jezera i jedan potok koji ponire prije jezera i ponovo izvire desetak metara od rijeke Prače. Taj potok nikada ne presušuje. Ulaz u pećinu Govjesticu visok je 12 metara i širok osam metara.

Unutar pećine je “dvorana” veličine fudbalskog igrališta – duga stotinjak i široka pedesetak metara. Udaljenost Govjestice od rijeke Prače je 30 metara…

Speleolog amater iz Rogatice Boro Brusin navodi da su u pećini i kosti i lobanje pećinskog praistorijskog medvjeda, čija je vrsta izumrla prije 20.000 godina iz perioda mamuta i Ledenog doba…

U pećini ima stubova od ukrasa stalaktita i stalagnita koje ni više ljudi ne bi moglo da obujmi rukama. Stubovi su sačinjeni od kvarca bijelog i žutog i od krečnjaka, te drugih ukrasa koji podsjećaju na inje i snijeg…

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/pecina-govjestica-deset-kilometara-jezera-ukrasa-fosila/||claudebot