Izložba Hasana Bekanovića u ART centru Banjaluka

Objavljeno: 26. 2. 2015 u 12:21h

Banjaluka je dobila još jedno mjesto u kojem će da uživaju ljubitelji umjetnosti. Izložba „Akvareli“ Hasana Bekanovića iz Velike Kladuše, oslikala je prostor ART centra Banjaluka, otvorenog prošle godine u ulici Skendera Kulenovića.

Slikar Hasan Bekanović školovao se u Banjaluci gdje je u srijedu uveče predstavio izložbu Akvareli inspirisanu svakodnevnim životom. Lokacija ART centar Banjaluka – mali prostor, ali izuzetno značajan za grad koji vapi za kulturnim dešavanjima.

Dvije tematske cjeline su zaokupile pažnju slikara. Prva su predjeli u kojima boravi, kao i oni kroz koje prolazi, a druga, njemu posebno bitna, osobe koje ga okružuju. Tehnika izuzetno zahtjevna, traži brzinu misli i lakoću ruke.

„Inspiraciju sam pronašao u svakodnevnom životu, ljudima koje inače ne bi primijetili. Jednostavno, danas čovjek treba da bude zahvalan samo što je živ i zdrav“, opisao je slikar koji je održao do sada niz samostalnih i kolektivnih izložbi.

fj2

Izložba je organizovana u saradnji sa Akademijom lijepih umjetnosti Nezavisnog univerziteta  i biće otvorena do 28. februara. Ovim je počela i prva saradnja gradova iz Bosne i Hercegovine, što je i jedan od budućih planova ovog centra.

U narednom periodu planirano je da ART centar Banjaluka omogući prezentaciju radova svih kreativnih vidova umjetnosti (likovni radovi, foto radovi, grafički dizajn, dizajn enterijera, industrijski dizajn, urbanizam i arhitektura, inovacije). Riječ je o radovima već afirmisanih umjetnika i mladih talenata koji će se prezentovati kroz kolektivne i/ili samostalne izložbe, odnosno o radovima učenika srednjih škola i studenata akademija umjetnosti i fakulteta koji će biti prezentovani kroz njihove kolektivne izložbe.

“Osnovni cilj osnivanja ART centra je da se unaprijedi kulturno stvaralaštvo i primjenjena umjetnost grada Banjaluka, BiH i zemalja regiona i da se na taj način doprinese opštem interesu zajednice, očuvanju kulturne baštine, promociji nacionalne kulture i kulturnih različitosti, interkulturalnosti, razvoju regionalne i međuregionalne kulturne saradnje. Organizacijom samostalnih i kolektivnih izložbi uključićemo se u mrežu umjetnika i stručnjaka različitih profila iz zemlje i regiona i raditi na promovisanju njihovih kreativnih potencijala na svim nivoima djelovanja”, najavili su iz ART centra.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/izlozba-hasana-bekanovica-u-art-centru-banjaluka/||claudebot