Putovanje u prošlost kroz Bakićeva djela

Objavljeno: 23. 1. 2015 u 09:38h

Dugoočekivana prva retrospektiva Vojina Bakića “Svjetlosne forme” biće otvorena večeras u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u produciji Muzeja savremene umjetnosti Zagreb.

slikacitava

Gostovanjima se obilježava stogodišnjica rođenja Vojina Bakića te nastavlja intenzivnije povezivanje sa srodnim muzejskim institucijama u gradovima regije.

Posjetioci će imati priliku da uživaju u izložbi koja je pobudila veliko interesovanje publike, medija i struke, a ocijenjena je kao najveći kulturni događaj 2013. godine u Hrvatskoj.

Sto pedeset  radova, od toga 100 skulptura iz svih stvaralačkih ciklusa, crteži, skice, makete spomenika, fotografska uvećanja, te audio i filmska građa obogatiće prostor Muzeja u Banjaluci. Zaljubljenici u umjetnost kroz djelo Vojina Bakića  moći će iščitati i društveno-političke prilike u kojima je stvarao, ali i životnu priču ovog velikog umjetnika.

Postavku prati opsežan dvojezični katalog s tekstovima desetak uglednih hrvatskih i inostranih istoričara umjetnosti i kritičara. Tekstovi su strukturisani u dva dijela. U prvom dijelu nalaze se tekstovi autora koji su istražili različite fenomene Bakićevog, dijalog savremenih umjetnika i Bakićeve modernističke baštine, te stanje spomenika u postjugoslovenskom kontekstu. U drugom dijelu kataloga objavljeni su reprinti najznačajnijih tekstova koji su tokom 50-ih i 60-ih tumačili pojedine segmente Bakićevih morfoloških cjelina.

Kustos izložbe i urednik kataloga je Nataša Ivančević, dok su autori postavke umjetnikove unuke Ana Martina Bakić i Vjera Bakić. Postavka će biti otvorena do 22. februara.

Biografija

Vojin Bakić (1915 – 1992) uvrštava se ne samo među najbolje hrvatske vajare 20. vijeka, nego ga svjetska kritika ubraja i među najvažnije evropske vajare modernizma. Njegovo djelovanje obuhvatalo je područje bivše Jugoslavije, te se u modernizaciji izraza koje je uveo u područje skulpture i spomeničke plastike mogu iščitati globalne pojave modernizacije koje su bile prisutne na cjelokupnom području SFRJ.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/putovanje-u-proslost-kroz-bakiceva-djela/||claudebot