Ljubav spojila različite umjetnosti

Objavljeno: 14. 12. 2014 u 15:36h

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci zajedno su otvorene dvije izložbe “Momento urbis” Nine Todorović i “Leistung” Predraga Terzića.

pter

Ovo dvoje umjetnika dolaze iz Srbije, ali su svojim radom povezani sa Banjalukom. Prema riječima direktora Muzeja savremene umjetnosti RS Sarite Vujković, izložbu čini i jedan specifičan rad, tačnije crtež koji je nastao na zidu galerijskog prostora.

“Taj rad Predraga Terzića ima određen rok trajanja, tačnije do 11. januara naredne godine, kada se izložba zatvara. Umjetnik Nina Todorović, koja je njegova supruga, svoj umjetnički rad razvija potpuno individualno, na jedan potpuno različit način. Bavi se kombinacijom arhitekture, sjećanja i prostora koje je nekada poznavala i u kojima danas živi. Ovaj par je primjer da dvije potpuno različite umjetničke individue mogu da žive zajedno i razvijaju svoj rad”, kazala je Vujkovićeva.

Umjetnik Nina Todorović izložila je radove iz četiri stvaralačka ciklusa, a oni obuhvataju period od desetak godina. Kako kaže, kada ih pogleda u izložbenom prostoru Muzeja savremene umjetnosti, može ih nazvati mini-retrospektivom, iako nije planirala da to tako bude.

“Jedan rad sam premijerno izvela za ovaj prostor, to je “Dekodiranje sjećanja”. Izložba se odnosi na moju percepciju grada i moje ispitivanje grada kao fenomena života i svega što to prati”, rekla je Todorovićeva.

Njen suprug, Predrag Terzić, publici je predstavio svoje crteže koji se bave košarkom. On je kao temu uzeo problem dodira, odnosno najvećih problema koji dolaze prilikom kontakta u sportu. Sam naziv njegove izložbe ima zanimljivo značenje.

“Ta riječ nema adekvatan prevod u srpskom jeziku, ona označava trenutak kada tijelo daje maksimum svojih mogućnosti. Kada se nađe u životnoj opasnosti, ono crpi energiju iz sistema održavanja cijelog tijela”, naveo je Terzić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/ljubav-spojila-razlicite-umjetnosti/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])