“Vremeplov” Luke Čulića privukao veći broj Banjalučana (Foto)

Objavljeno: 3. 12. 2014 u 15:28h

Otvaranje izložbe “Vremeplov” savremenog umjetnika Luke Čulića izazvalo je veliko interesovanje Banjalučana. 

Vremeplov

Foto: etrafika.net

Znatiželjni posjetioci ispunili su veliki izložbeni salon u Banskom dvoru, te razgledali izložbu koja je pripremana posljednjih pet godina. Imali su priliku da pogledaju sklupture, slike i video rad, a autor izložbe rekao nam je da “živi u umjetnosti i da se u njoj nalazi 24 sata dnevno”.

“Ono što ja radim graniči sa fanatizmom. Živim samo od toga i smatram se veoma angažovanim umjetnikom. Ovo sumorno vrijeme utiče na ljudske živote, a posebno dramatično utiče na umjetnike, tako da je jedna poruka za čovječanstvo da stane na loptu. Potrebno je  da se mnogo više razmišlja o duhu, umjesto o materijalizmu u koji smo dobro zagazili”, kazao nam je on.

Prilikom obraćanja okupljenima, profesor Ljubomir Gajić bavio se nazivom izložbe, te postavio pitanje da li vrijeme plovi ili mi plovimo kroz vrijeme.

“Ja bih rekao da vrijeme ne plovi, već mi ostavljamo trag u vremenu, ploveći kroz vrijeme. Nečiji trag je plitak, nečiji se ne vidi, a nečiji je dubok i prepoznatljiv, kao što prepoznajemo trag zvijeri u snijegu i trag čovjeka u djelu. Onaj koji ostavi dubok trag ima šansu da živi i nakon što vrijeme oduzme njegovo vrijeme”, rekao je on.

Za Čulića kaže da je dar koji ima shvatio vrlo ozbiljno. Trudio se da ga umnožava i obogaćuje, mijenja i svoje pratioce iznenadi drugačijom koncepcijom, ali da ipak ostaje dosljedan sebi.

“Još draže mi je da je on, u godinama koje se smatraju ozbiljnim i zrelim, još uvijek dijete. Djeca su bezgrešna, bezazlena bića koja su naslijedila dar da budu ljudi. U njegovim radovima možemo vidjeti to da dijete nije pragmatično, kada stvara ono se igra, ne razmišlja o rezultatu svoje igre, već ona traje spontano i razvija kreativnost. Tako dobijamo rezultat koji nepredvidljivo izgleda. On ne može unaprijed znati kako će izgledati kraj njegove slike ili sklupture”, naveo je Gajić.

Izložba “Vremeplov” posvećena je Mili Savanoviću, otvorena je za posjetioce do 16. decembra.

Izvor: eTrafika

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/vremeplov-luke-culica-privukao-veci-broj-banjalucana-foto/||claudebot