Iznajmi stan i organizuj izložbu!

Objavljeno: 3. 11. 2014 u 15:59h

Promocija mladih, neafirmisanih umjetnika kroz izložbu pod nazivom “Apartman”, ideja je koju su prije mjesec dana pokrenuli Mila Panić, Saša Tatić, Selma Selman, Nikola Kekerović i Ninoslav Kovačević, a koja svoj nastavak dobija već u petak, 7. novembra.

stan

Naime, grupa ovih mladih umjetnika iz Banjaluke koji već imaju kvalitetne radove, ali kako kažu, zbog određenih okolnosti i nedovoljne medijske pažnje i šansi za izlaganje, odlučili su da stvar uzmu u svoje ruke i u iznajmljenom stanu sami organizuju svoje izložbe.

Prva izložba, koja je održana u stanu u Ulici Mladena Stojanovića, izazvala je neočekivano interesovanje, ali i more pohvala, te je logičan korak ovih talentovanih i mladih umjetnika, nova izložba. I ovaj put koncept “Apartmana” ostaje isti, pa se tako izložba održava u iznajmljenom stanu u Srpskoj ulici na broju 70.

Samoinicijativa

“Mi kao mladi umjetnici želimo da podstaknemo i ostale umjetnike na samoinicijativnost, da ne sjede skrštenih ruku, nego da se pokrenu. Izgovori nigdje ne piju vodu. Meni je lično mnogo veće zadovoljstvo ulaziti u nepoznate izlagačke prostore, gdje se umjetnik kao i publika moraju prilagoditi zatečenoj situaciji”, kaže Mila Panić.

Ona naglašava da u Bosni i Hercegovini ima mnogo mladih kvalitetnih umjetnika i da upravo kroz “Apartman” žele da ih promovišu.

“Činjenica je da se u Banjaluci broj izlagačkih prostora ne može nabrojati ni na prste jedne ruke i umjesto da čekamo da se otvore, samoinicijativno smo pokrenuli ovaj projekat da bi, između ostalog, prikazali i moguće izlagačke prostore, kao i činjenicu da za njima sigurno ima potrebe. Ovakav izlagački tip nije nešto što smo mi kao grupa izmislili, ali je sigurno nešto što smo oživjeli u BiH.  “Apartman” je, dakle, izložba koja se dešava u privatnim prostorima, kao što su stanovi, haustori, poslovni prostori, odnosno šetajuća izložba za koju nikad ne znamo gdje će se desiti sledeći put”, kaže Panićeva dodajući da je savremena umjetnička scena u BiH jako dobra, ali ne dovoljno propraćena, kao i da ima mnogo mladih ljudi koji to svojim postignućima dokazuju.

Razbiti ustaljenost

Nikola Kekerović ističe da bi pojavom “Apartmana” trebalo da se “razbije” dosadnost ustaljenih i učestalih izlagačkih prostora, a lokalna publika uvede u novi prostor postavke i savremenog umjetničkog mišljenja.

“Svaka nova izložba ima cilj da uspostavi blizak dijalog između određenih specifičnih društvenih i umetničkih situacija kroz širi kontekst savremene umjetnosti. Smatramo da je potrebno insistirati na pokušajima popularizacije savremene umjetnosti i promovisanju mlađih umjetnika na svakom mjestu i u svako doba, jer kultura nije nešto što nam treba ponekad i nije nešto što treba konzervirati na jedno mjesto”, kaže Kekerović.

Projekat “Apartman” podrazumijeva multimedijalnu izložbu, gdje fokus umjetnika nije na jednom mediju, već i na drugačijim potrebama izražavanja kao što su video, film, performans, land art itd. Na drugom po redu “Apartmanu” publici će se predstaviti mlade umjetnice Olja Pristaš i Nataša Konjević.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/iznajmi-stan-i-organizuj-izlozbu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])