“Saradnja za Naturu” u Banjaluci

Objavljeno: 24. 6. 2014 u 14:48h

Atraktivna izložba pod nazivom „Saradnja za Naturu“ otvorena je u banjalučkom Domu omladine.

za naturu

Izložba je dio projekta Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima, finansiranog od strane SIDA-e, a kojim upravlja Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, nakon sarajevske promocije, svoju publiku pronašla je i u Banjaluci.

Izložba „Saradnja za Naturu“ u Banjaluci će biti otvorena za javnost do 7. jula 2014. godine.

Bosna i Hercegovina svrstava se u red evropskih zemalja sa najvišim stepenom biološke raznolikosti. U prilog ovakvoj ocjeni ide veliki broj endema, ali i činjenica da u BiH postoje uslovi za opstanak značajnog broja ugroženih i rijetkih vrsta na nivou Evropske unije.

U projektu “Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u Bosni i Hercegovini“ zabilježeno je više od 200 vrsta i oko 60 tipova staništa iz Direktive o staništima iz Direktive o pticama.

Različiti domaći i strani stručnjaci doprinjeli su izložbi. Na jednom mjestu prikazano je izuzetno bogatstvo flore, faune i različitih tipova staništa, a u posebno dizajniranoj interaktivnoj kućici, svi posjetioci mogu provjeriti svoje znanje o prirodi Bosne i Hercegovine, ali se i dobro zabaviti sa svojim mališanima.

za naturu 2

Izložba Saradnja ZA NATURU predstavlja izuzetnu kolekciju potencijalnih vrsta i staništa Natura 2000 mreže u Bosni i Hercegovini.

Nakon predstavljanja glavnih ciljeva projekta i izložbe od strane pomoćnika direktora Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, Zorana Lukača, Kustos Muzeja RS-a, Branislav Gašić, obratio se prigodnim govorom i pojasnio značaj ekološke mreže Natura 2000, dok je o značaju izložbe više rekao Jovica Sjeničić, predstavnik Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta koje je suorganizator izložbe u Banjaluci.

Na otvaranju izložbe bili su prisutni mnogi domaći i strani gosti, stručnjaci iz sfere zaštite prirode, studenti, kao i mediji. Nevladine organizacije Naše ptice iz Sarajeva i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke značajno su doprinjeli sadržaju i realizaciji izložbe, kako u Sarajevu tako i u Banjaluci. Dizajn i produkciju potpisuje studio ART7.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/saradnja-za-naturu-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])