Ninoslav Kovačević: Vjera kroz estetske forme

Objavljeno: 5. 5. 2014 u 08:57h

Kompletan koncept ove multimedijalne izložbe rezultat je višegodišnjeg rada u kontinuitetu. Publika će imati priliku da vidi krajnji produkt koji nije došao kroz inspiraciju trenutka, nego kao slijed događaja koji je proistekao iz promišljanja.

ninoslav

Ovim riječima mladi i talentovani akademski slikar iz Banjaluke Ninoslav Kovačević opisuje i najavljuje svoju izložbu “Ko još vjeruje”. Svi oni koji se pronalaze u svijetu savremene umjetnosti imaće priliku da vide ovu postavku u četvrtak, 8. maja, u 20 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru. Kustos izložbe je istoričar umjetnosti Žana Vukičević.

Posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa instalacijama, crtežima, fotografijama i video-radovima koji su nastali od 2011. do 2014. godine i hrabri su koraci mladog umjetnika u traženju svog mjesta na apstraktnom prostranstvu savremenog stvaralaštva.

“U jednoj od prostorija kroz formu foto-dokumentacije biće predstavljene instalacije koje su bile realizovane tokom 2012. godine. Publika nije imala priliku da ih vidi, jer su realizovane na drugim lokacijama u zemlji i inostranstvu”, objasnio je Kovačević.

U okviru postavke “Ko još vjeruje” u prostorijama ove kulturne institucije biće izloženi i radovi iz novije produkcije, koji izlaze iz vizuelno-estetske forme.

“Oni se bave proučavanjem pojma vjere, uvjerenja, formi, kao i mišljena u političkom i ideološkom kontekstu”, istakao je mladi umjetnik.

Očekuje da će zaljubljenicima u umjetnost ovakav vid postavke biti zanimljiv, jer je koncept izložbe predstavljen kroz više medija.

Da je umjetnost začaran krug u čijoj ljepoti umjetnici ostaju “zarobljeni zauvijek” potvrdio je i Kovačević kojem je ova izložba već dala nove ideje.

“Umjetnost je proces koji se ne završava, nego uvijek nadovezuje i razvija. Tako da su iz ove postavke već proizašle ideje i radovi, koji će nekad kasnije biti predstavljeni”, najavio je slikar.

“Ideološki otisak”

Iz neposrednog ličnog iskustva proizašlo je djelo “Ideološki otisak” 2012. godine. To je foto-dokumentacija performansa izvedenog u okviru internacionalne umjetničke manifestacije “Ars Kozara”. Tom prilikom umjetnik je skoro dva sata ležao nepomično na zemlji, nag do pojasa i bio izložen najjačem suncu. Radi se o referisanju na čuveni performans Denisa Openhajma na suncu, sa otvorenom knjigom na grudima, kao jedinom zaštitom.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/ninoslav-kovacevic-vjera-kroz-estetske-forme/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])