Nebeski pejzaži

11. February 2012.

Izložba akademskog slikara Živka Šušnice pod nazivom “Portretisanje pejzaža u zemlji nedohoda” otvorena je sinoć u Maloj vijećnici Banskog dvora. Ovo je njegovo prvo predstavljanje s pejzažima, a inspiraciju za njih je pronašao na Zmijanju.

Prije sedam godina, kao učesnik saborovanja na Zmijanju, napravio je prve dvije slike. Tad je počeo da se bavi pezjažima, što je rezultiralo sinoćnjom izložbom.

“Ovi pejzaži nisu obični, oni su vanzemaljski, nebeski pejzaži. Ja sam kolorista, volim boju, volim razigranost. Neki govore da postoje nekakva pravila, na primjer ne ide žuta i zelena, i sl. Kod mene tog nema, ja volim sve boje i šarenilo.”

Na samom otvaranju izložbe, prof. Ljubomir Gajić je slikara uporedio sa Gilgamešom koji odlazi da traži besmrtnost u zemlju kedrova. Osvrnuvši se na tu metaforu, Šušnica je našao sličnost između Gilgameša i umjetnika.

“I umjetnik, sa svakim svojim djelom odlazi u mit, u legendu. Postalo je nepisano pravilo da tek nakon smrti, umjetnikova djela bivaju prepoznata i priznata. Inače, svi umjetnici danas su potcijenjeni i na margini. U ovoj muci i recesiji treba nešto i napraviti. Ja nisam jedan od onih umjetnika koji u toku stvaranja razmišljaju o budućnosti, prošlosti. Ja razmišljam samo  o slici. Kod mene nema tajnih poruka, sve je veselo. Život ima i tuge i veslog. Zašto slikar ne bi slikao samo ono veselo?”

Živko Šušnica, rođen u Prokuplju 1948, od 1960. živi i radi u Banjaluci. Član je, i osnivač “ULRUSA”. Do sada je imao devet samostalnih, i 87 kolektivnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prve nagrade “Žena i revolucija”, 1967. u Banjaluci.

Šta ti misliš o ovoj temi?