Više novca za umjetnost

Objavljeno: 11. 2. 2015 u 12:10h

Konkurs za raspodjelu sredstava u kulturi ove godine raspolaže sa 650.000 maraka, što je za 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu, a ova informacija podijelila je mišljenje među radnicima u kulturi.

umj

Vijest da je budžet povećan pozitivno je uticala na sve, iako neki smatraju da uvijek može više i da je kultura u Srpskoj zapostavljena.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević na pres-konferenciji, održanoj juče u Ministarstvu, objasnio je da su projekti raspisani u skladu sa pravilnikom za sufinansiranje potreba za sve oblasti u kulturi i da je konkurs otvoren do 9. marta.

“Jedino konkurs za filmsku produkciju i konkurs za podršku kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina nisu išli sada iz objektivnih razloga. Za filmsku produkciju planirano je 100.000 maraka i to je u budžetu tako usvojeno, dok je za nacionalne manjine izdvojeno 30.000 maraka, kao i prošle godine. Ta dva konkursa će nešto pričekati, najvjerovatnije do marta”, dodao je Malešević.

Pravo da konkurišu imaju sva kulturno-umjetnička udruženja koja se bave kulturom, ali i ustanove koje su formirane od strane lokalnih zajednica.

“Objavili smo konkurse iz oblasti kulture, za književne manifestacije, za muzičko i muzičko-scenske djelatnosti, za likovnu i primijenjenu umjetnost, za sufinansiranje izdavačke djelatnosti, za filmske festivale i manifestacije, kao i za pozorišnu produkciju i manifestacije”, kazao je Malešević.

Ove godine izostao je konkurs za otkup knjiga, kako kaže iz jednog realnog razloga.

“Smatramo da konkurs za sufinansiranje izdavačke djelatnosti daje podršku novim rukopisima i treba da bude redovan, onda bi se konkurs za otkup knjiga objavljivao bijenalno, svake druge godine”, smatra on.

Aleksandar Jovanović iz Udruženja muzičkih umjetnika RS smatra da radnici u kulturi i umjetnosti treba da budu pozitivno iznenađeni činjenicom da je budžet povećan. On se osvrnuo i na projekte sa kojima će ove godine aplicirati na konkursu.

“Koliko god novca ima mi ćemo biti na višem kulturnom nivou. I ove godine ćemo isplanirati novu koncertnu sezonu. Radićemo na tome da osmislimo nova edukativna predavanja i da publici pružimo još neki segment sezone u kojem neće biti samo koncerti”, najavio je Jovanović.

Ukazao je da bi se trebalo raditi na budžetima gradskih institucija za kulturu, jer smatra da i oni treba da imaju svoj budžet za program, ali i na institualizaciji Banjalučke filharmonije.

“Mislim da bi to bio jedan korak koji bi doveo do poboljšanja kulturne scene”, rekao je Jovanović.

Direktor DIS teatra Novica Bogdanović pretpostavlja da će od tih 650.000 teatar dobiti 29.000 ili 30.000, a to za njih predstavlja problem.

“Ove godine ćemo nastaviti sa pričom uspješnih malih produkcija u kojoj se baziramo na ljude koji su završili akademiju i kojima je to prvi profesionalni angažman. Sa tim zaista malim sufinansiranjem dobijemo predstavu koja je izuzetno kvalitetna i mobilna i koja tim ljudima omogućava da pronađu svoje mjesto i kao ljudi iz pozorišta, ali i da mogu od toga da prežive tu godinu”, naglasio je Bogdanović.

Da je pomak što je za kulturu odvojeno više novca, ali da opet nije dovoljno smatra i direktor Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković.

“Bez obzira na to što je budžet povećan smatram da to nije dovoljno, ali šta mi tu možemo. Trebali bi se više okretati evropskim fondovima, kao što smo mi to uradili za festival “Kestenburg”. Ne možemo očekivati da sve plati Ministarstvo”, naglasio je Pejaković i dodao da očekuju i sufinansiranje Festivala “Kestenburg”, koji će se održati od 31. jula do 9. avgusta, a za koji će budžet
iznositi 200.000 maraka.

Jubileji

“U oblasti književnosti imamo dva značajna jubileja. Jedan od njih je stotinu godina od rođenja Branka Ćopića i tom događaju ćemo pokušati posvetiti značajnu pažnju i molio bih i one koji će učestvovati na konkursu da prijavljuju malo ozbiljnije projekte o toj temi. Drugi događaj je pedeseti, jubilarni Kočićev zbor”, podsjetio je Dane Malešević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/vise-novca-za-umjetnost/||claudebot