Milutinovićeve apstraktne emocije u Narodnom pozorištu RS

Objavljeno: 5. 2. 2015 u 12:18h

Izložbeni salon “Živorad Žika Pećarić” u Narodnom pozorištu RS pokazao je posebnu snagu različitih izraza koji su obilježili izložbu Marina Milutinovića Makija “Dijatonska retrospektiva”.

slikacitava (1)

U prvi mah nije se moglo prepoznati da li je u toku koncert Gradskog tamburaškog orkestra, otvaranje izložbe ili zabava.

U utorak uveče teatar je postavio nove standarde kada je riječ o otvaranju izložbi, jer je “Dijatonska retrospektiva” najveća postavka koju su posjetioci do sada mogli vidjeti.

“Srećan sam jer je odziv bio fantastičan. Prostor je jako interesantan, ali i različit u odnosu na ostale. Zidovi su izlomljeni, ima mnogo hodnika, prolaza, a mi smo uspeli da postavimo 107 objekata, 101 sliku i šest skulptura”, rekao je Milutinović, koji je porijeklom iz Niša.

Mnogobrojni zaljubljenici u umjetnost imali su priliku da upolove u misteriozan svijet koji je Milutinović stvorio uljem na platnu kroz tri ciklusa njegovih slika.

“Ovo je zapravo mala retrospektivna izložba. Izložen je plavo-ljubičasti ciklus koji sam radio prije pet-šest godina, sivi ciklus i novi ciklus koji sam počeo raditi”, objasnio je umjetnik.

Istakao je da ne voli komercijalno slikarstvo, te da ga apstraktna emocija vodi kroz njegov neobjektivan svijet stvaranja.

“Prije svega me interesuje sklop boja i harmonije, a i tekstura mi je vrlo važna. Slike su mi teksturalno veoma debele, neke imaju i po četiri različita sloja. Dugo radim na svojim djelima. Proces stvaranja traje tri do četiri mjeseca, jer se ulje sporo suši, a ja koristim čisto ulje i onda dobijem tu neku teksturu koja je meni jako zanimljiva. Slika je dosta reljefna”, ispričao je Milutinović.

I dok su posjetioci razgledali djela, čuli su se tamburaši, i to cijeli Gradski tamburaški orkestar, sa kojim ovaj umjetnik povremeno svira.

Postavku je pratio i katalog u ekskluzivnoj varijanti na 12 stranica, za koji se pobrinuo Centar muzičkih instrumenata i studijske opreme iz Banjaluke, “Artist”, a publika će u djelima ovog slikara moći da uživa 30 dana.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/milutinoviceve-apstraktne-emocije-u-narodnom-pozoristu-rs/||claudebot