Otvorena izložba o stradanju Jevreja

Objavljeno: 26. 1. 2015 u 11:06h

U Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” u Banjaluci otvorena je izložba “Stradanje bugarskih, mađarskih i Jevreja Bosanske krajine” povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

20150125210012_285441

Predsjednik Jevrejske zajednice u Banjaluci Arie Livne istakao je da je prošlo 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i pogroma Jevreja.

“Nikakva knjiga, film ili priče ne mogu stvoriti pravu sliku strahota Drugog svjetskog rata u kojima su stradali Jevreji, Srbi, ali i svi koji su se borili protiv fašizma”, rekao je novinarima Livne.

On je naglasio da se fašizam ponovo javlja u cijeloj Evropu, da diže glavu, te da se zbog toga mora učiniti sve da se holokaust više nikada ne ponovi.

Izvršni direktor Jevrejskog kulturnog centra Jakov Danon kaže da izložba govori o jednoj od najvećih tragedija u modernoj svjetskoj istoriji, odnosno holokaustu, ali i na koji način ona može biti spriječena.

“Snagom civilnog društva može se spriječiti holokaust kao što je bilo u Bugarskoj u Drugom svjetskom ratu. Nažalost, u ostalim zemljama Jevreji su stradali, kao i svi koji su se borili protiv fašizma”, rekao je Danon.

On je naveo da je ova izložba poklon ambasadora Bugarske u BiH Angela Angelova, te da je već bila prezentovana u banjalučkom Banskom dvoru.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta – 27. januar, ustanovljen je 1. novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine UN.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/otvorena-izlozba-o-stradanju-jevreja/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])