Stiže novac za kulturu

Objavljeno: 23. 12. 2014 u 12:50h

Nakon što su direktori kulturnih institucija iz RS sazvali hitan sastanak jer im nije isplaćen novac Ministarstva civilnih poslova BiH namijenjen za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u RS, Savjet ministara BiH održao je juče vanrednu i hitnu sjednicu na kojoj je odlučeno da ovaj novac konačno bude odobren.

kultura

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

“Odluka je donesena i uplaćivanje novca institucijama kulture RS nije više sporno. Sada ostaje da Pravobranilaštvo BiH da svoje mišljenje, odnosno da se potpišu ugovori, a sredstva će biti uplaćena sigurno odmah poslije Nove godine”, rekao je Nović.

Dodao je da ne može precizirati o kojem se tačno iznosu radi, te da će novac biti isplaćen u planiranom iznosu.

Kako je juče novinarima pojasnio direktor Arhiva RS Dušan Popović, još u junu ove godine institucije kulture RS je trebalo da dobiju na raspolaganje novac za izuzetno značajne projekte sa kojima su na veoma zahtjevnim aplikacijama konkurisali za ova sredstva.

“Mjesecima nismo mogli da dobijemo odgovor šta je sa tim novcem i da li će nam biti isplaćen. Naši projekti nisu mogli da čekaju, pa smo se zbog njihove realizacije našli u velikim dugovima”, naglasio je Popović.

On je dodao da mu je drago što je odlučeno da novac konačno bude odobren.

“Drago mi je ako je naš hitan sastanak direktora institucija kulture RS uticao da Savjet ministara BiH konačno odobri novčana sredstva u iznosu oko 600.000 maraka”, istakao je Popović.

Kako nisu znali da li će, kada i u kojem iznosu institucije kulture dobiti novac, imali su obavezu da bez obzira na to krenu u realizaciju projekata iako su se morali zadužiti.

Direktor Muzeja RS Nada Puvačić istakla je da su svoje projekte za grant aplicirali u martu i aprilu ove godine za međunarodne projekte, promociju Muzeja RS na regionalnom i evropskom nivou.

“Već ste upoznati sa aplikacijom za zmijanjski vez, a imali smo i veliku izložbu “Čarojice” u centru UNESCO-a u Parizu. Planirali smo i da rekonstruišemo stalnu izložbenu postavku, međutim, posao je ostao nedovršen, a mi smo se zadužili”, naglasila je Puvačićeva i dodala da je sramota što do kraja decembra nisu bili obaviješteni šta se desilo sa novcem.

U sličnoj situaciji se našlo i Dječije pozorište RS čiji direktor Predrag Bjelošević kaže da je do sada veoma transparentno korišćen novac dobijen prethodnih godina.

“Naveo bih primjer Muzeja pozorišnih lutaka u našem pozorištu koji je napravljen upravo od tih sredstava koja smo dobijali ranijih godina. To znači da mi imamo i te kako transparentne projekte koje vrijedi podržati”, naglasio je Bjelošević i dodao da je ove godine trebalo da naprave novu malu scenu, čiju realizaciju nisu smjeli započeti zbog nedostatka novca.

Raspodjela novca

Savjet ministara BiH donio je odluku o dodjeli sredstava tekućeg granta “Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH” u iznosu od 1,35 miliona KM koji će biti raspoređen na 86 subjekata kulture.

Zemaljski muzej BiH biće podržan sa 180.000 KM, Nacionalna i univerzitetska biblioteka sa 85.000 KM, Istorijski muzej Sarajevo sa 75.000 KM, Umjetnička galerija BiH sa 70.000 KM, Biblioteka za slijepa i slabovida lica sa 55.000 KM, Muzej RS sa 55.000 KM, Muzej savremene umjetnosti RS i Narodna i univerzitetska biblioteka Srpske dobiće po 45.000 KM, a Narodno pozorište RS 40.000 KM, te Kinoteka BiH 30.000 KM.

Savez gluvih i nagluvih BiH, Mostar, i Savez slijepih Herceg-Bosne dobiće po 30.000 KM, Hrvatsko narodno pozorište dobiće 25.000 KM, Franjevački muzej i galerija Gorica Livno 27.000 KM, a Matica hrvatska Mostar za održavanje manifestacije “Mostarsko proljeće” dobiće 26.000 KM, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara BiH donio je odluku o dodjeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti “Međunarodna kulturna saradnja” za 2014. godinu. Riječ je o grantu vrijednom 270.000 KM koji će u rasponu od 2.000 KM do 10.000 KM biti raspoređen na 60 subjekata kulture, među kojima su pozorišta, biblioteke, fondacije, instituti i udruženja.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/stize-novac-za-kulturu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])