Dekan banjalučke Akademije umjetnosti: “Nagrada u Rusiji potvrda kvaliteta”

Objavljeno: 10. 12. 2014 u 14:14h

Ponosan sam što je predstavi “Solunci govore” na festivalu “Zlatni vitez” u Moskvi dodjeljena specijalna nagrada za podvig i nezaborav borbe srpskog naroda za slobodu u Prvom svjetskom ratu.

a

Rekao je ovo za “Glas Srpske” dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman i naglasio da je predstava nastala u produkciji banjalučke i Akademije umjetnosti iz Beograda, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

“Ujedno, ovo je i prvi zajednički projekat Srpske i Srbije u sklopu zvaničnog obilježavanja stogodišnjice od početka Velikog rata, što nas posebno čini srećnim jer su riječ dobili mladi ljudi, koji su već opravdali ukazano povjerenje”, rekao je Kecman.

Festival “Zlatni vitez” je jedan od najvećih festivala u Moskvi i na njemu su, u različitim kategorijama, učestvovala umjetnička ostvarenja iz svih slovenskih zemalja.

“Zato je ova nagrada za nas izuzetno značajna jer su se naši studenti ravnopravno “nosili” sa ostalim profesionalnim kućama. Specijalno priznanje koje smo dobili je imenovano kao podvig i nezaborav borbe srpskog naroda za slobodu. To nam posebno imponuje”, istakao je Kecman i dodao da se već pripremaju za nove projekte.

Kako su Banjalučani pokazali veliku zainteresovanost za još jedan veliki projekat banjalučke Akademije, operetu “Orfej u podzemlju”, ovo djelo biće ponovo izvedeno 12. i 13. decembra u saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske.

“Ako je suditi na osnovu pretpremijernog i premijernog igranja, onda je publika više nego željna ovakvih sadržaja. U pitanju je muzičko-scensko djelo koje na izuzetno blizak način uvodi gledaoce u svijet operskih nota. Banjaluka je nekada imala operetu i mi želimo da je vratimo na scenu NPRS, ali i da to bude uvod u osnivanje prave operske scene. Za to postoje kadrovske pretpostavke, a to je uslov svih uslova, kao i opšti konsenzus svih relevantnih adresa. Zato ćemo igrati “Orfeja” sve dok nam to finansije dozvoljavaju i dok postoji ljubav i entuzijazam mladih ljudi da se izbore za svoje mesto u umjetnosti”, istakao je Kecman.

On je najavio da će biti još ovakvih projekata, jer svaki student na kraju semestra ima prezentaciju onoga što je radio i iz toga se izdvajaju izuzetna ostvarenja.

“Očekujemo da nam u narednoj godini bude završena pozorišna sala i scena Akademije, što će dodatno unaprediti naš rad”, zaključio je Kecman.

Multimedijalni centar

“Od septembra u okviru Akademije umjetnosti zaživio je Studentski multimedijalni centar, koji će objedinjavati sve one studente koji imaju sklonosti ka umjetničkom izražavanju. Formiranjem ovoga centra prestao je da postoji nekadašnji Cedubal, a svi oblici djelovanja koji su bili u njemu sada se nalaze u okviru novoformiranog centra. Ovim se, u organizacionom smislu, ovaj rad profesionalizovao i očekujemo da će takvi biti i rezultati rada”, rekao je Luka Kecman.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/dekan-banjalucke-akademije-umjetnosti-nagrada-u-rusiji-potvrda-kvaliteta/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])