Horski susreti spustili zavjesu

Objavljeno: 10. 11. 2014 u 13:52h

Zajedničkim koncertom horova pred velikim brojem ljubitelja kvalitetnih nota u Banskom dvoru Kulturnom centru spuštena je zavjesa na 11. banjalučke horske susrete.

hotrski

Na završnom koncertu nastupili su Hor sveštenika eparhije Banjalučke i Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” pod dirigentskom palicom Nemanje Savića, zatim Ženski kamerni hor “Banjalučanke”, kojim je dirigovao Mladen Matović i Mješoviti hor Akademskog kulturno-umjetničkog društva “Ivo Lola Ribar” iz Beograda pod vođstvom renomiranog dirigenta Milovana Pančića.

“Bogatim programom i velikom zainteresovanošću publike za ovogodišnje horske susrete u okviru kojih su nastupili horovi iz Republike Srpske i Srbije postigli smo cilj, a to je popularizacija horske muzike i njegovanje tradicije”, rekao je dirigent SPD “Jedinstva” Nemanja Savić, koji je i organizator Banjalučkih horskih susreta.

Kruna završne večeri bio je nastup Mješovitog hora “Ivo Lola Ribar” iz Beograda. On je izveo kompoziciju renomiranog srpskog kompozitora Svetislava Božića, koja je napisana u čast Banjalučkih horskih susreta.

Tokom trodnevne manifestacije u Banskom dvoru i Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci učestvovalo je 13 horova, dva ansambla, te pjevačka društva i izvorne pjevačke grupe.

Pored banjalučkih, nastupili su i horovi iz Novog Grada, Kozarske Dubice, Prnjavora i Beograda, a publika je uživala u koncertima mladih i izvođenju horske duhovne muzike.

Prošli su i muzičko putovanje kroz horsku muziku i tradiciju, ali i okrugli sto čija je tema bila “Horska muzika – tradicija i savremen izraz”.

Unazad nekoliko godina horovi iz Republike Srpske postižu značajne rezultate na prestižnim svjetskim takmičenjima, što Banjalučkim horskim susretima daje jednu posebnu značajnu notu i visok standard kvaliteta i organizacije.

 Potkozarje

“Pored horova, nastupila je i izvorna grupa “Potkozarje”, koju vodi Vojin Berak, a cilj horskih susreta je da, pored horske muzike, predstavi i onu tradicionalnu, na kojoj su i zasnovane umjetničke obrade horskih kompozicija”, naglasio je Nemanja Savić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/horski-susreti-spustili-zavjesu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])