Sarajevski atentat na Trgu Krajine u Banjaluci!

Objavljeno: 26. 8. 2014 u 12:04h

U banjalučkom Društveno Kulturnom Centru Incel u toku je prvi Art gerila kamp čiji će učesnici na jednom mjestu sa različitih aspekata analizirati Sarajevski atentat.

rrr

Umjetnici iz Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske bave se temom “Franc Ferdinandov Princip – Sinteza dva neprijatelja”, a učesnici kampa će se prvi put obratiti publici u srijedu, 27. avgusta u 18 sati na Trgu Krajine, gdje će performansom približiti svoje viđenje početka Prvog svjetskog rata.

„Ovaj datum je nama umjetnicima koji smo u kampu jako bitan, jer mi svoje teze upravo zasnivamo na tome da je smrti Franca Ferdinanda predhodio pucanj kojeg je on sam ispalio i kojim je usmrtio divlju bijelu kozu. Po narodnom vjerovanju ko ulovi ovu rijetku životinju, umire za godinu dana. A to se upravo desilo njemu“, izjavio je Igor F. Petković, umjetnički direktor.

Jedan od učesnika kampa u Incelu je i Michael Punz iz Austrije.

“Vrlo mi je drago što učestvujem u kampu i festivalu, i što svi učesnici imaju priliku da se izraze, što će imati mogućnost da ispoljavaju svoje radove i kroz digitalnu, ali i kroz analognu umjetnost, odnosno vrlo različite multimedije u umjetnosti“, izjavio je ovaj umjetnik.

rrrr

Tokom Art gerila kampa gosti i umjetnici će imati mogućnost da učestvuju i u radionici Istorije u raspravi, umjetnice Vahide Ramujkić iz Srbije.

Biblioteka Istorije u raspravi osnovana je 2007. godine i broji oko 300 udžbenika. Kroz periodične radionice koje se koriste manuelnim tehnikama obrade i prikupljanja štampanog materijala, analiziraju se postojeće, često međusobno kontradiktorne priče i promišljaju drugačiji pristupi mišljenju i učenju istorije.

Radovi nastali tokom kampa svoju premijeru će imati na festivalu BL ART 2014, koji počinje 3. septembra u DKC Incel.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/sarajevski-atentat-na-trgu-krajine-u-banjaluci/||claudebot