Muzejsko blago privlači turiste

Objavljeno: 8. 8. 2014 u 10:45h

Da je uvijek pravo vrijeme za prepuštanje nepredvidivom svijetu umjetnosti u kojem se prepliću inspiracija i najskrivenija osjećanja stvaralaca dokazali su brojni posjetioci koji su kišno ljeto iskoristili da obiđu muzeje u Republici Srpskoj.

m

Kroz vrata institucija kulture prošli su i brojni turisti koji su željeli da se upoznaju sa domaćom umjetničkom scenom.

“Veoma smo zadovoljni brojem posjetilaca u Muzeju savremene umjetnosti RS tokom ljeta. Izložba “Evropski konteksti: Šumanović, Konjović, Dobrović i Šuput, koja je bila postavljena do 22. jula, privukla je veliku pažnju naših sugrađana, ali i turista koji su u to vrijeme posjetili Banjaluku”, istakla je v.d. direktora Muzeja Sarita Vujković.

Snagu vrhunskih stvaralaca čija su djela obuhvaćena ovom postavkom vidjelo je 2.640 zaljubljenika u umjetnost.

Veliku pažnju privukli su i prateći događaji, stručna vođenja, predavanja i radionice za djecu.

“Sada posjetioci Muzeja savremene umjetnosti RS mogu da pogledaju izložbu “Nazovimo to ljubav ” internacionalne multimedijalne umjetnice Brede Beban, na kojoj su predstavljena najznačajnija djela iz njenog opusa”, podsjetila je Vujkovićeva.

Izložba je specifična, jer kako kaže Vujkovićeva, od posmatrača zahtijeva više od tri sata gledanja fotografija, video-radova, video-instalacija i umjetničkih filmova.

“Ovu postavku je za sedam dana trajanja vidjelo 450 posjetilaca”, ističe Vujkovićeva.

I u Muzeju Republike Srpske pohvalili su se velikim brojem ljubitelja umjetnosti tokom ljeta.

“Kompanija “m:tel” uključila je našu instituciju u svoj atraktivni program i uplatila 5.000 maraka Muzeju RS za besplatan ulaz svim posjetiocima do kraja ove godine”, podsjetio je dokumentarista nacionalnog muzeja Srpske Nikola Zagorac.

Vrlo brzo pokazali su se pozitivni rezultati ovog projekta, naročito vikendom, kada Muzej RS vrvi od posjetilaca.

“Posebno nam je drago što se u knjizi utisaka nalaze impresije koje su zapisali posjetioci iz Južne Amerike, Evrope i Japana”, naglasio je Zagorac.

V.d. direktora Muzeja Kozare iz Prijedora Marija Radaković kazala je da zaposleni u ovoj instituciji često ostaju i poslije radnog vremena, zbog svih koji žele da obiđu njihove postavke.

Iako loše vremenske prilike ne zadržavaju turiste i putnike u prolazu na području opštine Foča, u Muzeju “Stara Hercegovina” kažu da su zadovoljni brojem posjeta.

“Najviše je turista iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, među kojima je sve više mladih. Tu su i naši ljudi koji su došli iz dijaspore i ne zaobilaze Muzej”, kaže direktor fočanskog Muzeja Branka Dragičević.

Posjeta iz Mađarske

“Nedavno je jedan Mađar posjetio Muzej Kozare sa željom da pogleda izložbe “Narodno blago Potkozarja” i “Sarajevski atentat i Stojanovići”, kazala je Marija Radaković.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/muzejsko-blago-privlaci-turiste/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])