Umjetnost bez granica

Objavljeno: 9. 6. 2014 u 09:12h

Veseli smijeh, dječija radoznalost i mnogobrojna pitanja upućena Nidži Radoznalcu tokom promocije i čitanja “Narodnog bukvara” uveli su posjetioce Muzeja Republike Srpske u međunarodnu manifestaciju “Noć muzeja”.

umjetnost  bez granica

Mališani iz banjalučke Osnovne škole “Branko Radičević” imali su priliku da uživaju u ovom neobičnom bukvaru, čije su ilustracije odštampane u vidu bojanke, a koji je za njih osmislio viši kustos etnolog u nacionalnom muzeju Srpske Vladimir Đukanović.

Na značaj “Noći muzeja” u subotu uveče podsjetio je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

“Deveti put smo na ovoj manifestaciji u Republici Srpskoj, a Muzej RS je institucija sa kojom gradimo nove kulturne obrasce i potrebe, s ciljem da oni budu prepoznatljivi u evropskom okviru”, rekao je Mutabdžija.

Zadovoljstvo nije krila ni direktor ove institucije Nada Puvačić, koja je, kaže, ponosna na grupu kreativnih i sposobnih mladih ljudi iz Muzeja koji su se potrudili da daju svoj maksimum i da u “Noći muzeja” sve bude kako je i zamišljeno.

“Ova manifestacija se mora njegovati. Zaista sam osjetila sreću kada mi je jedan roditelj prišao i rekao da je njegovo dijete u Muzeju bilo prije deset dana i opet je poželjelo da dođe”, istakla je Puvačićeva.

Pokazujući na sve mališane zanesene u igri, dodala je da su oni publika koja će za deset godina znati šta su kultura i kulturni događaji.

“Kada odu u svijet, osjetiće potrebu da vide nešto lijepo. Na ovaj način u djeci se stvara estetski ukus, bude se kreativni potencijali i iz njih se izvlači sve ono najbolje”, naglasila je ona.

Dokumentarista nacionalnog muzeja Nikola Zagorac, koji je učestvovao u organizaciji ove manifestacije, podsjetio je da su svi građani imali priliku da donesu knjige koje će biti poklonjene bibliotekama ugroženim u poplavama.

Bogat program, koji je zadovoljio različite ukuse posjetilaca, trajao je do 22 časa. Veliku pažnju privukla je i izložba “Kameni svijet ledenog doba” kustosa arheologa Muzeja RS Ivane Pandžić. U saradnji sa Specijalnom bibliotekom za slijepa i slabovida lica RS, otvorena je i taktilna izložba sa natpisima na Brajevom pismu, kako bi i slijepe i slabovide osobe učestvovale u ovoj noći.

Za muzičko-scenski program bili su zaduženi učenici srednjih škola koji su se predstavili plesom i muzikom. Nastupili su i iskusni umjetnici, operska pjevačica Maja Manojlović-Dobrijević i pijanista Arsen Čarkić.

Studenti Likovnog odsjeka banjalučke Akademije umjetnosti tokom cijele večeri raznim tehnikama slikali su na temu “Noć muzeja u Muzeju Republike Srpske”. Na info pultu “Pošta Srpske” publika je imala priliku da besplatno pošalje razglednicu sa motivima Muzeja RS.

Kolekcija fotoaparata

I posjetioci su imali priliku da učestvuju u “Noći muzeja” i predstave svoje kolekcije. Nina Stanarević i njen otac Marko veliki su zaljubljenici u fotografiju, pa su dio svoje kolekcije pokazali u Muzeju RS.

“Ovdje je izložen samo dio kolekcije koja se sastoji od 120 fotoaparata. Vrlo nam je važno što smo tu, jer ne znamo kada bismo imali drugu priliku da izlažemo”, naglasila je Stanarevićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/umjetnost-bez-granica/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])