Za umjetnost 470.000 maraka

Objavljeno: 9. 5. 2014 u 15:05h

Najveću novčanu podršku, 20.000 maraka, na konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture, koji je raspisalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, dobilo je Udruženje “Forum teatar” iz Istočnog Sarajeva.

umje

Oni su novac dobili za organizaciju 15. međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2014”.

Rezultate konkursa za sufinansiranje projekata/programa iz oblasti kulture i umjetnosti RS za 2014. godinu saopštio je u srijedu u Banjaluci ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija. Ministarstvo je raspodijelilo 470.000 maraka za 144 projekta.

“Novac je dodijeljen za realizaciju projekata u 31 lokalnoj zajednici. Ako gledamo geografsku zastupljenost, možemo reći da su u regiji Banjaluka podržana 62 projekta, a to je 48,4 odsto ukupno dodijeljenog novca”, rekao je Mutabdžija.

Dodao je da će u Bijeljinu otići 6,7 odsto novca, u Doboj 4,1, Istočno Sarajevo 27,5, u Prijedor 7,8 i u Trebinje 5,3 odsto.

“Osnovni kriterijum za dodjelu novca bio je kvalitet projekata”, kazao je Mutabdžija.

Viši stručni saradnik za muzičku i muzičko-scensku umjetnost u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Marija Pilipović je rekla da su na konkursu definisana neka nova usmjerenja i kategorije. Među njima su podrška istraživanjima u oblasti zaštite kulturnog nasljeđa i podrška stvaralaštva namijenjenog djeci.

“Ove godine raspisan je konkurs za otkup knjiga, koji nije bio raspisivan od 2008. godine. Da bi pružili direktnu podršku autorima 50 publikacija biće dostavljeno u 42 biblioteke”, rekla je Pilipovićeva.

Konkurs za sufinansiranje projekata/programa iz oblasti kulture i umjetnosti RS za 2014. godinu bio je otvoren od 3. januara do 15. februara.

Oblasti

Konkurs se odnosio na pozorišnu produkciju i pozorišne festivale, filmske festivale, muzičke i muzičko-scenske djelatnosti. Bili su obuhvaćeni i programi iz oblasti likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture, kao i književne manifestacije i projekti u oblasti stvaralaštva nacionalnih manjina.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/za-umjetnost-470-000-maraka/||claudebot