Nastup banjalučkih umjetnika na karnevalu u Rio de Žaneiru

Objavljeno: 15. 2. 2012 u 10:34h

U periodu od 17.2. do 23. 2. 2012. godine, pet istaknutih banjalučkih umjetnika će putovati u Rio de Žaneiro, gdje će u okviru najvećeg karnevala na svijetu, nastupati kao predstavnici Banjaluke, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Karneval u Riu

Ovaj tim sastavljen od članova udruženja građana Afrodizijak (Darko Đekić i Damir Marjanović), udruženja Sopot (Milan Aćimović), Udruženja za razvoj urbane kulture (Dejan Ilić–DJ Woodie) i predstavnik Muzeja savremene umjetnosti RS (Nemanja Mićević), pozvani su na nedavno održanom izboru i selektiranju gostiju iz inostranstva, ispred glavne i najveće škole za predvođenje karnevala pod nazivom Mangueira koja je ujedno i najstarija škola SAMBE u Južnoj Americi.

Njihova praksa se odnosi na biranje i pozivanje različitih umjetnika iz drugih zemalja kako bi karneval, od ogromnog značaja za njihovu zemlju, kulturu i tradiciju, bio upotpunjen raznim bojama svijeta, pa tako u sklopu karnevala organizator obezbjeđuje pozvanim umjetnicima prostor i prateću opremu za muzičke nastupe i performanse na više lokacija u Rio de Ženeiru.

Ova kulturološka razmjena organizacija iz Brazila i BiH je od velikog značaja za naše umjetnike i udruženja. Svi predstavnici iz Banjaluke koji se bave muzikom, dizajnom, fotografijom, čine delegaciju umjetnika u zajedničkim performansima, a predstavnici su naše tradicije, kulture, dizajna i kompozicija sa jakim autorskim pečatom na profesionalnom nivou, već dugi niz godina. Članovi ovog tima su i na pojedinačnom radnom polju i djelovanju istaknuti muzički radnici i umjetnici grada Banjaluke.

Institucije koje su prepoznale značaj ovog projekta, te svojim preporukama podržale odlazak naše delegacije u Brazil su Muzej savremene umjetnosti RS, SPD Jedinstvo, Narodno pozorište Republike Srpske, KUD Masleša, KUD Pelagić i Omladinski savjet Banjaluke, a neophodna finansijska sredstva za troškove puta su obezbijedili Kabinet Predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Grad Banjaluka, te na taj način omogućili našoj delegaciji da promoviše Banjaluku i Republiku Srpsku na najvećem karnevalu na svijetu.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/nastup-banjaluckih-umjetnika-na-karnevalu-u-rio-de-zaneiru/||claudebot