Predstave koje su obilježile 2014. godinu: Žiranti i Terapija najgledaniji

Objavljeno: 18. 12. 2014 u 09:36h

Godinu na izmaku u banjalučkim pozorištima obilježile su sjajne premijere, gostovanje glumaca iz regiona, posjećeni festivali, ali je, ipak, publika svojom posjetom odlučila koji su komadi bili najgledaniji.

slikacitava (4)

“U Narodnom pozorištu RS komedija “Žiranti” po tekstu dramaturga Marija Ćuluma, definitivno je komad koji publika voli da gleda, jer su ulaznice za svako izvođenje rasprodate u rekordnom roku”, poručili su iz nacionalnog teatra.

Razlog za to je sigurno sjajna glumačka igra i replike koje izazivaju buru smijeha, prikazujući na sceni iščašene odnose u porodici, izazvane sveopštom besparicom.

Kvalitet ovog komada prepoznao je i stručni žiri, pa su “Žiranti” proglašeni za najbolju predstavu na 13. pozorišnom festivalu “Dani komedije 2014” u Bijeljini.

Kada se izvodi komedija “Celo telo tu me boli”, koju je režirao Nikola Pejaković, u Gradskom pozorištu “Jazavac” može se čuti samo smijeh i gromoglasni aplauzi. Pejaković je po tekstu “Lekcija” Ežena Joneska, koji je u velikoj mjeri prilagodio današnjem vremenu, tako da publika može prepoznati likove iz njihovog okruženja, naslovne uloge povjerio Nikolini Jelisavac, Ljubiši Savanoviću i Velimiru Blaniću.

Radnja na sceni prikazuje razmišljanje lokalne starlete, u čijoj su glavi prave vrijednosti vječna misterija. Osim što uživa u provodu bez granica sa sumnjivim likovima, želi da se ostvari kupovinom, kako kaže, “totalnog doktorata”. Sa druge strane, Banjalučanin, stari momak sa Mejdana, profesor, izigran od vremena i ljudi, živi u beznađu, ne pokušavajući da nešto mijenja, jer smatra da ne vrijedi.

“Srećni smo što je ova predstava privukla toliko publike u pozorište. Moramo naglasiti da je jako gledan i komad “Od kolijevke pa do braka” u režiji Ane Đorđević, kao i predstave na dječijoj “Juhu” sceni”, kazali su iz “Jazavca”.

Slična atmosfera vlada u sali kada igra komad “Terapija” u produkciji DIS teatra. Mladi glumci, Smiljana Marinković i Bojan Kolopić, koji igraju sa posebnim žarom, za svoje uloge u ovom komadu proglašeni su za najbolje glumce na ovogodišnjem međunarodnom festivalu mladog glumca “Zaplet 06”. Režiju za ovu priču o vječnim nesuglasicama u muško-ženskim odnosima potpisuju Belinda Božičković i Duško Stanivuk.

U Banjalučkom studentskom pozorištu kao najgledanija predstava izdvojila se “Ludnica”. Likovi za ovu predstavu nastali su u okviru pozorišne radionice “Ispovijesti”, koju je vodio glumac Vladimir Đorđević. On je sa osam članova Studentskog pozorišta radio imitacije, kroz koje su pokazali sposobnost transformacije.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/predstave-koje-su-obiljezile-2014-godinu-ziranti-i-terapija-najgledaniji/||claudebot