Priča o ljubavi i propasti Obrenovića

Objavljeno: 11. 12. 2014 u 10:36h

Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca predstavio se publici u Narodnom pozorištu RS komadom “Zeleni zraci”, na početku višednevne turneje kojom će biti obuhvaćeno šest gradova Srpske i Srbije.

slikacitava

Komad autora Gorana Markovića pred banjalučkom publikom, koji je odigran u utorak uveče govori o padu dinastije Obrenović, sa akcentom na velikoj ljubavi između Drage Mašin i Aleksandra Obrenovića. Režiju potpisuje Milica Kralj, a glavne uloge povjerene su Milošu Krstoviću i Isidori Rajković.

Prema riječima autora ovog djela, priča o braku i pogibiji Obrenovića postala je dio folklora ovog naroda i nema Srbina koji o njima ne zna većinu detalja.

“Priča o Obrenovićima me je decenijama proganjala. Možda zato što je moja baka kao trinaestogodišnja djevojčica, sa balkona svoje kuće smještene nedaleko od Starog dvora, posmatrala ubistvo kralja i kraljice”, rekao je Marković.

Prvobitna ideja mu je bila da na ovu temu snimi film, ali se na kraju odlučio da na daskama koje život znače realizuje svoju opsjednutost ovim slučajem.

Ovom komadu koji na skromnoj sceni dočarava raskoš srpskog dvora pomogla je brojna postava glumaca, pa se publici poklonilo čak njih 16. Najveći utisak na gledaoce ostavili su glavni glumci u ulogama kralja i kraljice, ali je publika gromoglasno aplaudirala i televizijskom glumcu Mirku Babiću, poznatijem po ulozi Dragojla u seriji “Selo gori, a baba se češlja”.

“Igrao sam Milana Obrenovića, kojeg istorija pamti kao velikog kockara i ženskaroša. Svojom ulogom želio sam da opomenem gledaoce nikako da kritikujem lik koji tumačim. Kao glumac nikada ne bih prihvatio ulogu koja bi blatila moj narod”, rekao je Babić.

Glumica Isidora Rajković, koja igra harizmatičnu Dragu Mašin, kaže da je bilo jako teško ući u lik srpske kraljice.

“Najteže je bilo što je dramaturgija pomalo filmska i izlomljena. Scene su jako kratke pa je teže dočarati lik. Laknulo mi je što u Goranovoj priči nije bilo dileme da li Draga voli Aleksandra ili ne. Ipak, trebalo je dočarati jednu pametnu, mudru i nadasve sposobnu ženu”, rekla je Rajkovićeva i dodala da je najviše zanimao utisak koji njen lik ostavlja na publiku.

“Stalno sam pitala rediteljku koji utisak bi trebalo da ostavi Draga Mašin. Kockice su se same poklopile. Bez sumnje je predstavljena u ljepšem svjetlu, što mislim da ipak nije daleko od istine”, kaže Rajkovićeva.

Predstava nosi simboličan naziv “Zeleni zraci”, a Rajkovićeva kaže da je to Markovićev pečat i predstavlja hemiju i ljubav koja se desila između aktera ove priče.

Turneja

Predstava “Zeleni zrak” premijerno je prikazana na Dan teatra, 15. februara 2014. U okviru turneje koja obilježava stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata predstavu će, osim banjalučke, pogledati publika u Zrenjaninu, Laktašima, Šapcu, Užicu i Kniću.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/prica-o-ljubavi-i-propasti-obrenovica/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])