Evropska noć teatra: Snaga pozorišta obasjala gradove

Objavljeno: 17. 11. 2014 u 09:39h

Noć kada je pozorište u centru pažnje i kada se na skoro svim pozornicima teatara u gradovima širom Evrope može osjetiti veličanstvena igra riječi, pokreta i različitih priča i ove godine “doputovala” je u Srpsku.

slikacitava (4)

“Evropska noć teatra”, koja se obilježava 15. novembra, stavila je snažan umjetnički pečat na protekli vikend, jer su se za sve zaljubljenike života na pozorišnim daskama otvorila vrata hramova kulture.

U ovoj noći u pozorišnoj sali sve je posebno. Čak je drugačija i ona tišina prije početka predstave, trenutak kada se svjetla gase i momenat kada se glumci pojave na sceni. Kao da se u vazduhu osjeti poštovanje prema ovoj vrsti umjetnosti, pa se i u publici može osjetiti sreća što smo toliko bogati, jer imamo priliku da uživamo u istinskim vrijednostima koje oplemenjuju naše misli i hrane našu dušu.

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske publika je imala priliku da uživa u predstavi “Mrešćenje šarana” najplodnijeg srpskog pozorišnog pisca Aleksandra Popovića i u režiji velikog Egona Savina.

“Veoma se radujem što sam večeras u pozorištu, ono je moja velika ljubav. Mogu da kažem da spadam u onaj red koji se naziva vjerna publika, pa me iz tog razloga raduje što su večeras svi teatri u Banjaluci otvoreni. Nadam se da će svako naći nešto za sebe”, rekla je jedna Banjalučanka koja je sa nestrpljenjem čekala da počne predstava u nacionalnom teatru.

Glumci su, kako su i zaslužili, podržani aplauzom za sjajnu glumačku igru.

Na sceni “Petar Kočić” nezavisna teatarska trupa “Nevid teatar” iz Banjaluke izvela je kabare apsurda “Slučajevi” po djelima Danila Harmsa. Posjetioci su mogli da se upoznaju sa satiričnim dramaturškim sklopom sastavljenim od niza zasebnih Harmsovih nadrealnih i apsurdnih kratkih priča, u kojima se svijet i ljudski životi u njemu pojavljuju kao neobjašnjivi i nepredvidljivi.

Na pozorišnoj sceni Dom omladine premijerno je izvedena predstava “Babe” u režiji Igora Tešića kojom je obilježeno 150 godina od rođenja cijenjenog Branislava Nušića.

Najmlađi posjetioci uživali su u Dječijem pozorištu RS gdje je izvedena njihova omiljena predstava “Mala sirena”.

Komad “Tri sestre” Antona Čehova u režiji Marka Misirače dočekao je posjetioce u Pozorištu Prijedor. Predstava koja duboko korespondira sa ovim vremenom i ovom sredinom, jer govori o ozbiljnim problemima, militantnom duhu i onome šta vojska predstavlja, prijedorsku publiku nije ostavila ravnodušnom.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/evropska-noc-teatra-snaga-pozorista-obasjala-gradove/||claudebot