Reditelj Goran Damjanac o novoj predstavi: Intrigantna priča o pohlepi i altruizmu

Objavljeno: 14. 11. 2014 u 12:24h

Publika koja dođe da pogleda predstavu “Kandilo u rozarijumu” imaće priliku da vidi intrigantnu priču o pohlepi, nepravdi, ali i altruizmu. Komad je zanimljivog zapleta i otvara vječna pitanja o ljudskoj prirodi.

red

Ispričao je ovo za “Glas Srpske” reditelj Goran Damjanac, koji na maloj sceni “Petar Kočić” Narodnog pozorišta Republike Srpske postavlja komad Tihomira M. Stevanovića.

Probe su u punom jeku, ansambl nacionalnog teatra uhvatio se u koštac sa još jednom životnom pričom, a reditelj poručuje da zaljubljenike u teatar očekuje dobra istorijska drama i razigrana glumačka ekipa. Premijerno izvođenje zakazano je za 5. decembar. Drama Tihomira M. Stevanovića pobijedila je prije dvije godine na konkursu “Teatar festa” u konkurenciji za najbolji dramski tekst, a Damjanac je objasnio da je na tekstu izvršio dramaturške intervencije kako bi otvorio što veći prostor za glumačku igru.

“Poput drugih predstava koje sam režirao, i u ovoj akcenat stavljam na glumce koji će umjeti da iznesu priču, uz neizostavne audio-vizuelne elemente koji treba da stvore jedinstvenu atmosferu predstave”, istakao je on.

Damjanac smatra da ova priča treba da bude ispričana i srećan je, kako je rekao, što ga je Narodno pozorište RS pozvalo da joj udahne život.

“Komad prikazuje život jevrejske porodice Minh u Srbiji u periodu prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. To je i svojevrsna hronika jednog vremena, ali i poučna priča o sudbini pojedinca u burnim danima srpske istorije”, ispričao je reditelj.

Naslovu ulogu Grete Minh povjerio je iskusnoj glumici Gordani Milinović.

“Preostale glavne uloge povjerene su Vladimiru Đorđeviću i Goranu Jokiću, dok će (pored drugih članova ansambla) gledaoci moći vidjeti i debi mladog Aleksandra Ristanovića u ulozi Ive Andrića”, dodao je Damjanac.

Na sceni će svoje glumačke kreacije pokazati i Dragoslav Ljubov Medojević, Đorđe Marković, Bojan Kolopić, Ognjen Kopuz, Dragana Marić/Maja Kolundžija-Zoroe i Rok Radiša.

Scenografija za predstavu povjerena je Dragani Purković-Macan, kostimografija Ivani Jovanović. Za muziku i zvučne efekte zadužen je Albert B. Savić.

Mala scena

“Uvijek je različito režirati na velikoj i maloj sceni, mada i jedan i drugi prostor imaju svojih prednosti. Mala scena svakako uslovljava veću intimnost, pa je upravo zato ovo bolji izbor za priču kojoj je namjera da potrese i zamisli gledaoca”, smatra Goran Damjanac.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/reditelj-goran-damjanac-o-novoj-predstavi-intrigantna-prica-o-pohlepi-i-altruizmu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])