Belinda Božičković: “Ljepotica Linejna” drama o malograđanstvu

Objavljeno: 31. 10. 2014 u 14:44h

Komad “Ljepotica Linejna” je crnohumorna, na momente i brutalna drama o odnosu majke i kćerke u irskoj zabiti, nakon koje će biti jasno kako malograđanstvo može biti okrutno.

belinda

Ispričala je ovo za “Glas Srpske” mlada glumica Belinda Božičković, koja je svoje znanje odlučila da proširi i kroz rediteljski poziv, pa je na sceni oživjela dramu po tekstu Martina Makdone.

Predstava je premijerno izvedena na sceni “Petar Kočić” Narodnog pozorišta Republike Srpske, a sa njom je glumica Nataša Račić diplomirala na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

“Nacionalni teatar nam je izašao u susret, pa će publika imati priliku ponovo da pogleda ovaj komad 18. novembra u 20.30 časova. Nadam se da će im se svidjeti”, najavila je Božičkovićeva.

“Ljepotica Linejna” je njena druga režija, a prije toga režirala je veoma uspješnu predstavu “Terapija”, zajedno sa kolegom Dušanom Stanivukom. Na pozorišnoj sceni talenat će pokazati mladi glumci Nataša Račić, Aleksandar Runjić,  Marko Vukosav, ali i iskusna glumica Narodnog pozorišta RS Nataša Ivančević.

“Priča je smještena u gradić Linejn devedesetih godina prošlog vijeka. Drama govori o životu Morin Folan, četrdesetogodišnje usjedjelice, koja se brine o svojoj sedamdesetogodišnjoj sebičnoj i manipulativnoj majci. Njihov odnos je ozbiljno narušen i disfunkcionalan”, kazala je Božičkovićeva.

Predstava, kako je rekla, tretira problem male palanačke sredine, kao i kakav i koliki uticaj ona ima na čovjeka i na kraju koliko je sposobna da utiče na ljudsku sudbinu.

“Palančanin i te kako uspijeva da se sakrije iza maske koju sebi jasno postavi, a ako nisi sposoban da to uočiš na vrijeme, podmetnuće ti nogu i pašćeš. Trenutno me taj problem iskreno provocira i imala sam potrebu da progovorim o njemu. Izlazak iz palanke je izlazak u senzacionalno. Svijet je senzacionalan, jer je palanka banalna. Zato pozivam publiku u pozorište, da bar za trenutak pobjegnu od banalnosti”, istakla je Božičkovićeva.

Novi komad

“Trenutno radim na predstavi “Prijateljstvo”, po tekstu Brane Crnčevića. Uloge sam povjerila Marini Pijetlović, Smiljani Marinković i Bojanu Kolopiću. Uskoro bi trebalo da organizujemo premijeru. U pitanju je komedija sa elementima slepstika. Publiku očekuje zanimljiva scenska igra i nešto potpuno drugačije od ovoga što smo do sada radili”, najavila je Belinda Božičković.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/belinda-bozickovic-ljepotica-linejna-drama-o-malogradanstvu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])