Zaplet 06: Najbolji Kolopić i Marinkovićeva

Objavljeno: 28. 10. 2014 u 09:26h

Bojan Kolopić i Smiljana Marinković dobili su nagrade za najboljeg mladog glumca i glumicu tumačeći likove u predstavi “Terapija” DIS pozorišta iz Banjaluke na Međunarodnom festivalu mladog glumca “Zaplet 06” u organizaciji Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke.

poi

Odlučio je ovo žiri, koji je radio u sastavu Ana Đorđević, reditelj iz Beograda, Stojan Matavulj, glumac iz Varaždina i Slađana Zrnić, glumica iz Banjaluke.

Nagrada za najbolju predstavu pripala je komadu “Aleksandra Zec” u režiji Olivera Frljića, a u izvođenju HKD Teatra iz Rijeke.

“Zrelo i nepretenciozno osvaja materiju, sadržaj, igru i scenu. Vrijednost njegove igre se ponajviše vidi u igri za partnera. Šarmantan, spontan, duhovita rješenja i precizno vođenje radnje je ono što osvaja i njegov je veliki adut”, obrazloženje je žirija za nagradu koja je dodijeljena mladom glumcu iz Banjaluke Bojanu Kolopiću.

Kada je u pitanju priznanje koje je dobila mlada glumica Smiljana Marinković, žiri ističe da je začuđujuće kako je tako mlada glumica mudro i suvereno odigrala rolu u predstavi “Terapija”.

“Odlično je odigrala lik žene usamljene udvoje, koja, prolazeći kroz nekoliko životnih faza, očajnički traži način da oživi umrlu ljubav. Smiljana plijeni vještinom da elegantno i bez napora kombinuje raznolika izražajna sredstva, da podjednako uvjerljivo plasira i nijemu misaonost i komičnu brbljivost. Ona je glumica obdarena vještinom promišljanja, odmjerenošću i suptilnim smislom za humor, ali ujedno i blistavom ekspresivnošću”, istaknuto je u pojašnjenju žirija.

Najbolja predstava s razlogom je “Aleksandra Zec” reditelja Olivera Frljića, za koga žiri ističe da “služeći se vješto doziranom direktnošću, kombinovanjem poetičnosti i dokumentaristike, ova predstava ostvaruje veoma snažno dejstvo, odnosno niz raznolikih dejstava na publiku, od kojih su mnogi, s namjerom, protivrječni”.

“Aleksandra Zec” na pozornicu, kao na tribinu, o kojoj su prije jednog vijeka s pravom ili ne, maštali najveći teatarski teoretičari i praktičari Evrope, iznosi, ne sublimiranu sliku društvene stvarnosti, već najočigledniji imenom i prezimenom nazvan otisak njene pojavnosti, čime se pozorište smješta u žižu društva, gdje mu je i mjesto”, smatraju ovogodišnji članovi žirija.

Na festivalu, koji je ove godine bio organizovan na visokom nivou, prikazano je pet vrhunskih, pomno izabranih teatarskih ostvarenja koja su, svaki na svoj način ostavila traga na mnogobrojnu publiku koja je sa zadovoljstvom pratila ovogodišnje izdanje, jedinog u regionu, festivala posvećenog mladom glumcu.

Društvena angažovanost

Posljednja takmičarska predstava “Aleksandra Zec” izvedena je u dva termina u nedjelju na daskama Narodnog pozorišta Republike Srpske, a odličnom glumačkom igrom, svedenom i efektnom scenografijom i društveno angažovanim tekstom banjalučku publiku ostavila je bez teksta.

“Njen je kvalitet i to što nije posvećena samo podsjećanju na tragične žrtve u državama čiji je žitelji danas gledaju, već indirektno i suptilno, ali vrlo snažno, na način na koji podsvijest govori kroz san, postavlja pitanje kakav je u ovom trenutku odnos svih nas prema potencijalnim novim žrtvama sličnim djevojčici koja je nosila ime Aleksandra Zec”, zapisano je u obrazloženju žirija festivala.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/zaplet-06-najbolji-kolopic-i-marinkoviceva/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])