KUD-a Sveti Sava: Tradiciju Manjače čuvaju od zaborava

Objavljeno: 3. 1. 2015 u 11:20h

Kulturno-umjetničko društvo (KUD) “Sveti Sava” iz Banjaluke ostavilo je iza sebe uspješnu godinu punu aplauza i nagrada, a tokom 2014. počeli su da uvježbavaju nove koreografije karakteristične za prostor Manjače koje će izvoditi u ovoj godini.

KUD Sveti Sava

Prema riječima sekretara KUD-a “Sveti Sava” Damira Jovanića, članovi društva su željeli da sačuvaju od zaborava veliki broj narodnih pjesama i običaja sa Manjače.

“Profesor Vaso Popović je uradio sjajne koreografije i postavio odlične temelje za nastavak istraživanja i obogaćivanje folklornog repertoara sa naših prostora” rekao je Jovanić.

Za ovu godinu planirani su nastupi u Njemačkoj i Češkoj, a u maju bi trebalo da bude održan festival “Banjaluka folk fest”.

“Festival pjesama i običaja sa ovih prostora biće jedinstven zbog promocije narodnih kuhinja. Nadamo se da će Gradska uprava, koja nam je i do sada pružala podršku, kao i određen broj privrednika, prepoznati značaj festivala i podržati njegovu realizaciju” kazao je Jovanić.

Društvo je osnovano 2007. godine, a broji 265 članova uzrasta od šest do 49 godina, koji su osvojili pregršt nagrada. KUD “Sveti Sava” svake godine organizuje nekoliko godišnjih koncerata i po jedan veliki humanitarni koncert.

Nošnje

KUD “Sveti Sava” u svojoj garderobi čuva i blago vrijedno 35.000 maraka.

“Imamo sedam kompleta sašivenih nošnji, a jedan košta oko 5.000 KM. To je jedna od najskupljih stavki u radu kulturno-umjetničkih društava” rekao je Damir Jovanić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/kud-a-sveti-sava-tradiciju-manjace-cuvaju-od-zaborava/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])