Dušan Urošević palicom oživljava muzičke priče

Objavljeno: 31. 12. 2014 u 15:02h

Pozornica je definitivno mjesto na kojem jedan od najmlađih dirigenata u RS Dušan Urošević osjeća pripadnost.

du

Ovaj mladi umjetnik, koji je student dirigovanja i muzičke teorije i pedagogije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, u svoju 24-godišnju biografiju upisao je mnogobrojne uspjehe, a sve u vezi sa umjetnošću, koji su mu donijeli iskustvo i znanje.

Publika je imala priliku da ga čuje i kao člana Srpskog crkveno-pjevačkog društva “Srbadija” iz Bijeljine, ali i da ga vidi kao voditelja na televiziji. Urošević je i dio kreativne ekipe koja je u aprilu na daskama Narodnog pozorišta Republike Srpske oživjela operetu “Orfej u podzemlju”, a njegov glumački talenat poznat je svima koji prate rad DIS teatra. Svira na violini i klaviru, a u posljednje vrijeme pažnju privlači kao dirigent i pravo je osvježenje na domaćoj muzičkoj sceni. Za “Glas Srpske” govorio je o dosadašnjim iskustvima, kada je riječ o pozivu dirigenta, pripremama za koncert, odnosu sa orkestrom i ličnim željama.

“Velika je prednost za budući poziv kada možete stečeno znanje da primenite u praksi. Imao sam tu sreću da od samog dolaska na Akademiju umjetnosti u Banjaluci budem u prilici da učim od dva vrhunska stručnjaka u ovom poslu – profesora Ognjena Bomoštara i Branke Mitrović-Radošević. Kada vam takvi ljudi ukažu poverenje i ustupe pod vašu dirigentsku palicu orkestar, onda to morate i da opravdate”, ispričao je Urošević.

U junu ove godine dirigovao je orkestrom Akademije umjetnosti na koncertu mladih kompozitora Republike Srpske, a u decembru na koncertu “Veče V. A. Mocarta” i Studentskom balu. Trema, kako je rekao, postoji, ali pozitivna.

“Ona se ogleda u tom da jedva čekam da izađem na scenu i time donesem sa kolegama novu energiju i ideju dela koje izvodimo”, kazao je Urošević.

Dirigenta opisuje kao osobu koja vizuelno pretvara u vremensko i time prenosi energiju, emociju i ideju kompozicije koje izvodi.

“Do sada sam naučio da se treba posvetiti radu i pustiti nekog ko vidi sve da diriguje tobom. Ako ikad dođe do nekog značajnijeg uspeha, želeo bih da to bude prvo u okruženju, a zatim i šire. Jedina prava želja mi je da učestvujem na nekom internacionalnom takmičenju dirigenata i tamo odmerim snage sa kolegama. Takođe imam želju da osnujem omladinski mešoviti hor, koji će pokazati šta mogu mladi kada se udruže u kulturi i umetnosti”, istakao je Urošević.

Kada je riječ o pripremama za nastup sa orkestrom, objasnio je da su na prvom mjestu, probe i disciplina.

“Dirigent se prvo upozna sa partiturom, raspita za delo iz ugla istorije muzike i stila, stvori svoju neku predstavu dela u odnosu na ideju koju je kompozitor zamislio. Bitan je rad po odvojenim deonicama, raščitavanje notnog teksta i vežbanje”, ispričao je mladi dirigent.

Veoma je važno, kazao je, da dirigent u svakom trenutku vlada situacijom.

“Energija koju šaljem na izvođače, a oni je vraćaju ili ne, jasan je znak našeg jedinstva. Ponekad se morate služiti različitim sredstvima, pa onda dirigujete ne samo rukama već i facijalnom ekspresijom (osmehom, obrvama). U tom smislu mi moje angažovanje u pozorištu i te kako pomaže. Zaključak je veoma jednostavan – stvar morate držati u svojim rukama”, naglasio je Urošević.

Kao značajan događaj u njegovoj karijeri izdvojio je učestvovanje u opereti Žaka Ofenbaha, koju je režirao Goran Damjanac “Orfej u podzemlju”, a kojom su dirigovali njegovi profesori.

“Tu sam imao priliku da učim od svoje profesorke kako je voditi probe i kako je biti na čelu organizacije ovako zahtevnog projekta. Zaista je teško sve dovesti u red, naročito kada imate tri nivoa u radu, a to su: solisti, hor i orkestar, što je profesorka veoma vešto radila. Kao član hora sam imao priliku da spojim lepo i korisno. Učio sam dirigovanje, pevao u horu, plesao i upotrebio svoje glumačke sposobnosti. Takvih prilika nema puno i kada se pojave, treba ih maksimalno iskoristiti”, rekao je Urošević.

Prvi student

“Dušan Urošević je moj prvi student na smjeru dirigovanja. Naša saradnja traje tek pola godine, ali je on svojim radom izborio status talentovane, vrijedne i nadasve svestrane mlade osobe. Do sada je svojim radom opravdao moje povjerenje i iskreno vjerujem da je pred njim svijetla budućnost”, rekla je profesor Branka Radošević-Mitrović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/dusan-urosevic-palicom-ozivljava-muzicke-price/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])