Koncert ženskog kamernog hora Banjalučanke: Muzičko putovanje na krilima emocija

Objavljeno: 9. 12. 2014 u 09:27h

Sa velikom emocijom, pokazujući izuzetan talenat i ljubav prema muzici, održan je tradicionalni cjelovečernji koncert ženskog kamernog hora “Banjalučanke” u prepunoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

konc

Rekordna posjećenost doprinijela je da djevojke, sa dirigentom i umjetničkim rukovodiocem hora Mladenom Matovićem na čelu i gostima, publiku provedu kroz muzičku bajku za pamćenje.

Ovogodišnji koncert predstavljao je rekapitulaciju rada ansambla u prethodnih pet godina, a publika je mogla uživati u kompozicijama svih žanrova koje su repertoarski obilježile rad hora u prethodnom periodu.

“Ovo je do sada najemotivniji koncert od kada vodim “Banjalučanke” od 2004. Publika je fenomenalno prihvatila svaki ton pa smo mi još više isijavali energiju na sceni. Zaista je na najljepši mogući način obilježen kraj naše najuspješnije sezone u kojoj smo osvojili zlato. Koncert je bio na krilima emocija”, rekao je Mladen Matović, koji je istakao da će se u narednoj godini posvetiti novim, mladim članovima hora, koji su već uvježbali tri kompozicije i izveli ih zajedno sa “starim” članovima na koncertu.

On je dodao da ne pamte ovoliki broj posjetilaca u Banskom dvoru te da im je veoma žao zbog svih onih koji fizički nisu uspjeli da prisustvuju koncertu.

Koncert je tematski bio podijeljen na tri dijela u okviru kojeg su se članice hora predstavile u potpuno tri različita programa. Prvi dio je obuhvatio zahtjevne kompozicije umjetničke muzike različitih epoha, drugi dio koncerta su činile kompozicije inspirisane folklorom Balkana, koje je hor izveo u autentičnim narodnim nošnjama CKUD “Veselin Masleša”.

U trećem dijelu koncerta hor se predstavio popularnim repertoarom i atraktivnim horskim obradama nekih od najvećih svjetskih hitova popularne i filmske muzike te dokazao da uspješno “plovi” u svim žanrovima muzike.

Veoma uspješan i zapažen nastup imali su solisti hora: Marija Dulić, Jelena Šobić, Mirjana Kalabić, Jelena Dobrota, Žaklina Vučenović i Jelena Novković. Pored njih su nastupili i instrumentalisti Mladen Janković na klaviru, Zoran Vujić na udaraljkama i Sonja Bobrek-Savić na klaviru.

Specijalni gosti na koncertu su bili muški kamerni hor “Istočnik” predvođen profesorom Arsenom Čarkićem i virtuozni gitarski duo koji su činili Aleksandar Mihić i Stefan Tešanović.

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” je jedini horski ansambl iz Republike Srpske i BiH koji se i ove godine pridružio velikom planetarnom događaju i koncertnom obilježavanju Svjetskog dana horskog pjevanja, a koncert koji je održan u nedjelju uveče bio je zaista kruna uspješne godine za ovaj talentovani ansambl koji svojim glasovima i pomno osmišljenim scenskim nastupom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Saradnja

Jedna od solista na koncertu bila je i Jelena Šobić, čija je izvedba izazvala ovacije na koncertu. Ona u horu pjeva punih 14 godina i ističe da i danas sa jednakim žarom uživa u nastupima.

“Ponosna sam što sam jedna od “Banjalučanki”, to je neopisiv i poseban osjećaj. Proputovali smo gotovo cijeli svijet, ali je uvijek najveća odgovornost pjevati pred svojom publikom. Njihova podrška nam najviše znači”, rekla je Šobićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/koncert-zenskog-kamernog-hora-banjalucanke-muzicko-putovanje-na-krilima-emocija/||claudebot