Banjalučani očarani zvukom flaute i klavira

Objavljeno: 17. 11. 2014 u 11:16h

Dirljivi zvukovi flaute i klavira očarali su ih na prvom koncertu klasične muzike koji su posjetili sa roditeljima. Od tog trenutka nije prošlo mnogo vremena, a Sofija Savanović, Nikola Stojaković, Katarina Cvijetić i Dušan Sandić počeli su svoje druženje sa muzičkim instrumentima.

k

Oni su učenici Osnovne škole “Ivo Andrić” iz Banjaluke koji pohađaju i Osnovnu muzičku školu “Vlado Milošević” i uče dosta zahtjevne kompozicije poznatih kompozitora.

Učestvujući na raznim muzičkim takmičenjima često su morali “ukrštati” instrumente sa jakom konkurencijom, pa se tako sada mogu pohvaliti osvojenim prvim mjestima na republičkom i međunarodnom takmičenju.

Sofija Savanović, učenica osmog razreda, svira flautu šest i po godina, a iz sebe ima već 13 značajnih nagrada.

“Od trenutka kada sam na koncertu čula divni zvuk flaute, u meni se nešto promijenilo te sam pored redovnog školskog obrazovanja odlučila da idem u osnovnu muzičku školu. Rekla sam sebi – neću da idem u muzičku ako ne budem svirala flautu”, kaže Sofija.

Svirati ovaj instrument nije joj bilo jednostavno, morala je paziti na osnovne tehnike kako što su dah, prstored i učenje novih tonova.

kk

 Za svega mjesec dana upornog rada sve to je uspjela savladati, a prvi koncert morala je odraditi nedugo poslije toga.

“Skupila sam dovoljno hrabrosti i izašla pred mnogobrojnu publiku. Na sreću, moj nastup se dobro završio, te nisam napravila kardinalne greške”, kaže Sofija.

Učenici sedmog i petog razreda Nikola, Katarina i Dušan opredijelili su se za izvođenje klasičnih numera na klaviru.

“Zvuk klavira u njegovim klasičnim izvedbama toliko nas je dirnuo na jednom koncertu te smo željeli da i mi sviramo. Da bismo to postigli, krenuli smo u muzičku školu, a da savladamo i usavršimo sviranje, pored nastavnika pomogli su nam roditelji, koji su nas motivisali”, ističu oni.

Ovi mladi pijanisti morali su uvježbavati sve teže kompozicije klasičnih velikana, pa sada znaju izvoditi i numere namijenjene za prvi ili drugi razred srednje muzičke škole.

A da bi osvojili nagrade na republičkom i međunarodnom takmičenju, morali su vježbati svakodnevno i po dva sata, ali trud se isplatio.

“Imamo tu sreću da većinu gradiva koje učimo u školi zapamtimo na času. Kod kuće usavršavamo izvođenje kompozicija svojih omiljenih kompozitora Johana Sebastiana Baha ili Volfganga Amadeusa Mocarta. Bahove kompozicije su toliko lijepo osmišljene, a svaka njegova numera budi neki novi osjećaj kada je izvodimo”, kažu učenici.

Sofija, Nikola, Katarina i Dušan odmor od škole i klasične muzike traže u vanškolskim aktivnostima, baveći se pjevanjem, sportom i plesom, u kojima takođe imaju dosta zapaženih razultata.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/banjalucani-ocarani-zvukom-flaute-i-klavira/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])