Otvoren međunarodni horski festival u Banjaluci

Objavljeno: 8. 11. 2014 u 11:39h

Koncertom Dječijeg hora “Jedinstvo” te Dječijeg i Mješovitog hora Osnovne i srednje muzičke škole “Vlado Milošević” iz Banjaluke u Banskom dvoru u Banjaluci počeli su 11. banjalučki horski susreti.

slikacitava

Nakon njih, pjesmom “Carju nebesni” brojnoj publici u Hramu Hrista Spasitelja predstavio se hor “Beli anđeo” iz Beograda.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija istakao je da se ovim festivalom na najljepši način promoviše horska muzika.

“Horovi iz Republike Srpske imaju značajne rezultate na festivalima koji su održani širom Evrope. Ovaj festival je definitivno postavio visoke standarde u kulturi Banjaluke i Republike Srpske” – rekao je Mutabdžija.

Nemanja Savić, dirigent Dječijeg hora “Jedinstvo”, rekao je da na ovogodišnjem festivalu, osim horova iz regiona i RS, učestvuje sedam horova iz Banjaluke, te da je cilj festivala omasovljenje i popularizacija horskog pjevanja.

“Sva tri hora su napredovala u poslednjem periodu i bilo je zadovoljstvo i uživanje slušati njihovo izvođenje u sali prepunoj zainteresovanih, njihovih vršnjaka, starijih i rodbine, koja je došla da prati nastup. Može se reći da su banjalučki horovi izuzetno kvalitetni” – rekao je Savić.

Dirigent hora “Beli anđeo” Katarina Božić je istakla da je velika čast što su imali priliku da nastupe na otvaranju manifestacije.

“Mi smo jako mlad ansambl, osnovan 2013. u blagoslovu srpskog patrijarha gospodina Irineja. Cilj ansambla je očuvanje srpske duhovne, ali i narodne tradicije. Naš repertoar se sastoji od pjesma starijih srpskih kompozitora, prije svega Mokranjca, ali i od savremenih autora” – istakla je Božićeva.

Ona je dodala da nastupa kao pjevač i da je ranije dolazila sa drugim horovima, te da nije prvi put u Banjaluci. Istakla je da im je naročito zadovoljstvo kada duhovnu muziku izvode u hramu, jer je tada atmosfera posebna.

Svoje numere izvodio je i Hor sveštenika Banjalučke eparhije, koji je prvi put nastupio na festivalu, a koncert je završio nastupom Mješovitog hora Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”.

Narednih dana festivala predstaviće se 13 horova i jedna izvorna pjevačka grupa. Nastupiće horovi iz Prnjavora, Novog Grada, Kozarske Dubice, Beograda i Banjaluke. Na zatvaranju manifestacije prvi put će se pojaviti i Mješoviti hor “Ivo Lola Ribar” iz Beograda. To je istaknuti hor, koji broji 50 članova, sa renomiranim dirigentom Milovanom Pančićem na čelu.

Mokranjac

Na Banjalučkim horskim susretima biće prisutan i poznati srpski kompozitor Svetislav Božić. On je napisao specijalno djelo, jer se ove godine obilježava stogodišnjica od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca. Djelo će u subotu prvi put izvesti Mješoviti hor “Ivo Lola Ribar” iz Beograda.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/otvoren-medunarodni-horski-festival-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])