Maštaju o odlasku u operu i na balet

Objavljeno: 22. 10. 2014 u 14:09h

Istinskim ljubiteljima umjetnosti u Republici Srpskoj uskraćeni su kulturni sadržaji kao što su opera, mjuzikl i balet na daskama teatara, a ovakve predstave nemaju čak ni priliku da pogledaju na bioskopskom platnu, iako postoji velika zainteresovanost.

balet

Publika u regionu, barem u većim gradovima, na repertoarima svojih teatara može redovno da uživa u ovakvim kulturnim sadržajima, a već nekoliko posljednjih godina imaju priliku da iz bioskopskih stolica u svom gradu prate premijere opera iz “Metropolitena”, baleta iz Boljšog teatra i mnogih drugih svjetskih centara kulture.

Tako svi oni kod nas koji žele da uživaju u magiji opere i baleta moraju da otputuju u najbliže regionalne centre, a onima koji nemaju priliku da negdje odu ostaje samo da sanjaju svjetske pozorišne scene sa raskošnim kulturnim repertoarom.

Operska pjevačica Maja Manojlović-Dobrijević potvrđuje da je veliki nedostatak to što publika u Srpskoj ne može da gleda mjuzikle, operske ili operetske predstave, koje su na stalnom repertoaru pozorišta.

“Banjaluka teži ka tome da bude značajan i veliki centar, ali mislim da je to nemoguće bez ovakvih kulturnih sadržaja”, smatra Manojlović-Dobrijević.

Sličnog mišljenja je i glumac Dječijeg pozorišta RS Duško Mazalica, koji smatra da je publika željna ovakvih sadržaja.

“Mislim da je Banjaluka prilično zrela, prije bih rekao gladna kvalitetnih kulturnih dešavanja. U moru kvaziumjetničkih dešavanja koja podilaze masi zapostavljamo veoma mali, ali značajan dio populacije koji ostaje nezadovoljan kulturnom ponudom”, smatra Mazalica.

Mlada i talentovana operska pjevačica Miljana Brezičanin ističe da poznaje mnogo ljudi koji, kao i ona sama, vape za odlaskom u operu i na balet.

“Svakodnevno sa svojim prijateljima maštam o tome, a gotovo sam sigurna da je u Banjaluci još puno kulturno obrazovanog sveta koji bi popunio sale do poslednjeg mesta”, ističe ova mlada umjetnica.

Dok se ne stvore uslovi da Banjalučani i njihovi gosti pogledaju ovakve sadržaje na daskama teatra, ovi umjetnici se slažu da bi odlična alternativa bila emitovanje na bioskopskom platnu.

“Nama treba ozbiljna duhovna injekcija. Ali, i u ovakvom trenutku, mislim da bi bar u maloj sali multipleksa “Palas” bilo lijepo da postoje direktni prenosi operskih predstava i da ljubitelji opere i oni koji bi to postali mogu uživati u veličanstvenim izvođenjima i vidjeti na velikom platnu čuvene operske zvijezde današnjice”, poručuje Manojlović-Dobrijević.

Međutim, iz multipleksa “Palas” su saopštili da je ponuda filmova izuzetno velika, kao i da nemaju prostora za opere i baletske projekcije. Takođe, ističu da publika nije tražila pomenute predstave.

“Spektakl postaje spektakl kada ga gledamo uživo, ili na velikom platnu. Mislim da druga opcija ne postoji, ukoliko želimo da opera u bioskopu pripada kategoriji ekskluzivnog sadržaja, jer mislim da nijedan drugi prostor ne bi odgovorio tehničkom zadatku kada su živi prenosi u visokoj rezoluciji u pitanju”, smatra Manojlović-Dobrijević i dodaje da bi opera i balet u bioskopu bili zanimljiv potez.

Kada je u pitanju publika, Mazalica smatra da Banjaluka ima publiku, i to odličnu, sa izgrađenim prefinjenim ukusom.

“Priča da nemamo publiku za visokokvalitetnu umjetnost dolazi od ekonomske održivosti dešavanja, jer je malo publike koja redovno dolazi. I kako se sve vrti oko novca, tako i ta publika ostaje bez sadržaja koji bi nju zadovoljio”, ističe Duško Mazalica.

Međutim, velika posjećenost, slažu se umjetnici, baletskih predstava iz Moskve i Beograda koje su prije nekoliko godina održane u Dječijem pozorištu RS i banjalučkih premijera opere “Safikada”, kamerne opere “Bastien i Bastiena” i operete “Orfej u podzemlju”, dokazuje da bi puštanje projekcija u bioskopu, ali i u drugim institucijama kulture, velikih baletskih i operskih ostvarenja bilo izuzetno posjećeno.

Marketing

“Ako za početak imamo dobru promotivnu kampanju, ali i sjajne predstave, privući ćemo ljude koji možda nikad nisu bili u muzičkom teatru. Cilj direktnih prenosa i jeste u tome da približe operu običnom gledaocu, učini je pristupačnijom i onima koji nemaju mogućnosti da otputuju i gledaju ovakve predstave u inostranstvu, a željeli bi”, kaže Maja Manojlović-Dobrijević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/mastaju-o-odlasku-u-operu-i-na-balet/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])