Stvoreni preduslovi za osnivanje operske scene u Banjaluci

Objavljeno: 9. 7. 2014 u 16:39h

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković izjavio je da su stvoreni osnovni preduslovi da pri Narodnom pozorištu bude osnovana operska scena.

narodno-pozoriste-rs-580x350

“Smatramo da su stvoreni svi kadrovski, infrastrukturni, programski i kulturološki uslovi da se u Narodnom pozorištu oformi operska scena. Imamo dovoljno diplomiranih kadrova solo pjevača u Banjaluci i Republici Srpskoj, što je prvi preduslov za osnivanje operske scene”, rekao je Novaković.

On je istakao da bi Ministarstvo prosvjete i kulture trebalo da donese odluku da za otvaranje operske scene naredne godine budu obezbijeđena sredstva u budžetu, budući da se Narodno pozorište tim povodom obratilo Ministarstvu.

“Mislimo da su sazreli svi uslovi i da polako možemo ulaziti u tu ozbiljnu pozorištnu priču”, rekao je Novaković.

Novaković smatra da operska scena treba da bude vezana za Narodno pozorište Republike Srpske, koje ima sve što je potrebno operi kada je riječ o dramskom programu.

Prema njegovim riječima, nacionalno pozorište ima 60 odsto logistike, marketing zajedničke službe, pravnike, službu računovodstva i finansija, službu prodaje karata, salu, tehničare, šminkere, fundus i dekoratere.

Novaković je napomenuo da bi dodatna sredstva bila potrebna isključivo za zapošljavanje voditelja opere i za jedan broj solo pjevača koji bi bili nosioci operskog repertoara.

On je dodao da bi za samostalno osnivanje operske scene bilo potrebno mnogo sredstava.

“Za početak bi to bilo zapošljavanje novih pet do 10 ljudi i jedan dio programskih sredstava koji ne bi smio da bude veliki”, kaže Novaković, te napominje da bi to značilo povećanje za 10 do 15 odsto na ukupan iznosa odobren Narodnom pozorištu.

Osnivanje operske scene inicirala je grupa diplomiranih operskih pjevača s Akademije umjetnosti u Banjaluci, a Novaković navodi da je podržava najveći dio akademske zajednice Republike Srpske.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/stvoreni-preduslovi-za-osnivanje-operske-scene-u-banjaluci/||claudebot