David Mastikosa: Crnjanski kao muzičko nadahnuće

Objavljeno: 30. 6. 2014 u 12:31h

Poezija protkana muzikom može lakše da dopre do publike pošto je književnost vrsta umjetnosti koja je najbliža ljudima.

david

Rekao je ovo za “Glas Srpske” student Odsjeka za kompoziciju na banjalučkoj Akademiji umjetnosti David Mastikosa, čije su kompozicije izvedene na brojnim domaćim manifestacijama, ali i na koncertima u regionu i inostranstvu. Osim predstavljanja na banjalučkoj manifestaciji “Dani Vlade S. Miloševića” i na Koncertu kompozitora u Muzeju RS u Banjaluci, bio je prisutan i u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Japanu, Holandiji i SAD.

Jedna od njegovih kompozicija je i “Serenata”, nastala po istoimenoj antologijskoj pjesmi Miloša Crnjanskog, a komponovao je i muziku na čuvenu “Strepnju” Desanke Maksimović.

“Solo pjesma može duboko da uđe u dušu čovjeka i da ga privuče umjetnosti. Naravno da mi poezija nije jedini razlog za stvaranje muzike, ali stihovi imaju određeni uticaj”, kazao je Mastikosa koji svira na klaviru i klarinetu.

Međutim, sve njegove kompozicije izvode drugi umjetnici, koristeći širok spektar muzičkih instrumenata. Mladi kompozitor podsjeća da su muzičari oduvijek pronalazili nadahnuće u poetskim ostvarenjima.

Smatra da na domaćoj sceni ima dovoljno prostora za mlade umjetnike, ali da je neophodna popularizacija savremene muzike.

“Živimo na geografskom području koje svoju istoriju umjetničke muzike piše odnedavno pa su nova kvalitetna djela uvijek dobrodošla”, smatra Mastikosa.

Planira da se upiše na master studije na Odsjeku za kompoziciju u klasi profesora Tatjane Milošević-Mijanović.

“Sigurno je da ću uskoro imati još novih pjesama, a pripremam i koncerte i autorsko veče kada ću predstaviti presjek stvaralaštva. Nadam se da ću se upustiti u svijet profesionalnih kompozitora”, rekao je Mastikosa koji je zaslužan i za muziku u predstavi “Žene u Narodnoj skupštini”, premijerno izvedenu prošle godine na sceni banjalučkog Gradskog pozorišta “Jazavac”.

To je bila predstava studenata glume banjalučke Akademije umjetnosti, a Mastikosa već drugu godinu piše i primjere za disciplinu solfeđo u okviru takmičenja osnovnih i srednjih muzičkih škola Republike Srpske.

Festival

“Nedavno sam radio muziku za oficijelni trejler za Festival animiranog filma u Neumu – NAFF”, kaže David Mastikosa.

Neumska filmska smotra otvorena je u subotu uveče deveti put, a prve večeri prikazano je sedam filmova iz takmičarskog programa.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/david-mastikosa-crnjanski-kao-muzicko-nadahnuce/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])