Miljku Šindiću: Dobrim piscima nisu potrebni tumači

Objavljeno: 28. 1. 2015 u 14:40h

Velika engleska književnica Virdžinija Vulf smatrala je da dobrim piscima nisu potrebni nikakvi posrednici i tumači, nego knjiga sama o sebi, ako je dobra, može sve da kaže. Nju samo treba doživjeti i na svoj način protumačiti.

slikacitava (4)

Rekao je ovo ugledni profesor i književnik Miljko Šindić kome je u ponedjeljak uveče u Vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra uručena godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske podružnica Banjaluka i grada Banjaluka za knjigu “Kritika kritike”.

Nagradu mu je uručila zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić, koja je istakla da je Šindić dao “silan i značajan doprinos lijepoj pisanoj riječi”.

Šindić je govoreći o svom djelu istakao da rat između lijepe i naučne književnosti treba izmiriti i njih posmatrati u jedinstvu, jer jedno bez drugog ne mogu.

“Kritika je, ipak, negdje po strani i nije uvijek u dobrom odnosu sa piscima lijepe književnosti. Ona ide ili u esejistiku ili u književno naučna djela”, istakao je Šindić koji je u knjizi analizirao postojeće tekstove o stvaralaštvu naših velikih pisaca.

On je dodao da ima velikih pisaca koji smatraju da kritika nije potrebna dobrom književnom tekstu.

Žiri, koji su činili Petar Đaković, Stanoje Plavšić i Aleksandra Čvorović, saopštio je da je nagrađeno djelo impozantno po obimu, sadržaju i dubini znanja i da je autor predano osvijetlio najtamnije kutke književnih djela, te ukazao na pozitivne strane i propuste u tumačenjima.

Knjiga je namijenjena profesorima i studentima književnosti, ali i svim onim obrazovanim čitaocima koji izučavaju književnu kritiku.

U užem izboru za godišnju nagradu bile su i “Zrno” Ranka Pavlovića i “Pisma Afroditi” Radmila Radovanovića o čijim djelima je na dodjeli nagrade žiri nadahnuto govorio.

Značaj

“Autor se u “Kritici kritike” bavi i kritikom poezije, dramaturškom kritikom, antologičarima i antologijama, te analizira stavove kritičara o Andrićevoj neimarskoj metafori”, stoji u obrazloženju žirija koji je odluku o pobjedniku donio jednoglasno.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/miljku-sindicu-dobrim-piscima-nisu-potrebni-tumaci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])